Akční centrum v Předlicích nebude

Ústí nad Labem – Na počátku byla hezká myšlenka, jak pomáhat sociálně slabým se začleňováním do společnosti, jak jim zajistit přístup ke vzdělání, pracovním příležitostem, sportovnímu a kulturnímu vyžití a k dalším aktivitám. Ústecký magistrát ale takzvané akční centrum v problémové čtvrti Předlice nepostaví. Podle původních plánu v něm měly sídlit neziskové organizace, úřady nebo policie. Radnice plány odložila, protože na stavbu nemá peníze.

Skoro pět let radnice slibovala obyvatelům Předlic, kde žije několikatisícová komunita sociálně slabých, vybudování akčního centra. Stát mělo přímo v jedné z problémových ulic. Stavbu za desítky miliónů korun měl podpořit stát, Ústecký kraj a ústecký magistrát. Ten ale potřebných deset milionů korun nemá. „V současné době nemáme od města žádné informace o dalších krocích či postupu v tomto projektu,“ přiznává mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková. „V současné době je realizace projektu akční centrum v nedohlednu,“ dodává náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha.

Strážníci v Předlicích denně řeší rušení nočního klidu, drobné krádeže, ale hlavně problémy s obrovskými černými skládkami, které vznikají ve vybydlených domech. Přesto tady městská policie přišla o služebnu, která byla jen pár desítek metrů od problémových ulic. Důvod byl stejný jako v případě akčního centra - nedostatek peněz. „Určitě v Předlicích neklesl počet strážníků, kteří tam provádějí pochůzkovou činnost, naopak se o dvě hlídky tato činnost navýšila,“ uvádí zástupce ředitele Městské policie v Ústí nad Labem Jan Novotný. 

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Město obyvatelům slibuje alespoň větší dohled kamer. Chce je rozmístit v problémových částech. Jenže ani na ně teď nemá peníze a pokusí se je získat z evropských fondů.