Dětem čte celé Česko i Polsko

Český Těšín - Známá polská báseň Lokomotiva od Juliana Tuwima, kterou přečtou zpěvačka Ewa Farna a novinář Maciej Orloś, zahájí ve středu 1. června 1. Mezinárodní týden čtení dětem. Na mostě přes řeku Olši, který spojuje Český Těšín s polským Těšínem, pak s účastníky zazpívá Jaromír Nohavica. Akce se bude konat do 7. června po celém Česku a Polsku a začne během ní také projekt Celá Evropa čte dětem.

Pořadatelé ze společnosti Celé Česko čte dětem chtějí týdnem čtení zahájit mezinárodní spolupráci organizací, které vychovávají k lásce k literatuře a společným čtením budují pevné vazby v rodině. "Pravidelné předčítání dětem má obrovský význam pro rozvoj jejich emocionálního zdraví. Předčítání rozvíjí paměť a představivost, učí myšlení. Předčítání utváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem," uvádějí členové společnosti na svých internetových stránkách. Podle nich stačí dětem číst alespoň 20 minut denně.

Během 1. Mezinárodního týdne čtení dětem se bude konat řada akcí přímo v Těšíně. Děti v pohádkových kostýmech půjdou v průvodech do Českého Těšína i polského Těšína. „Město se pak rozdělí na tři pohádkové ostrovy. Těšínské náměstí, literární kavárna Noiva a Těšínské divadlo budou svědky divadelních a loutkových představení, balonkových a kouzelnických show, scénických čtení, knižního jarmarku a dalších překvapení,“ uvedl za organizátory Milan Glista. Mezi účinkujícími budou například spisovatel Michal Viewegh nebo herec Boleslav Polívka.

Nová tradice?

Program se chystá i v dalších městech a obcích. Děti z Moravské Třebové na Svitavsku se například mohou těšit na podvečerní předčítání pohádek na nádvoří zámku, které se bude konat celý týden pod názvem Pohádkové čtení na zámku. Základní škola v Šardicích na Hodonínsku připravila na 1. června program Z pohádky do pohádky. Na Sezimově náměstí v Polné na Jihlavsku se odehraje 5. června Večer pod lampou. V Ostravě budou 6. června číst dětem pohádky herci v Divadle loutek.

„Kolik institucí, škol a školek se k nám připojí, se dozvíme až po skončení celé akce, protože ne všichni nás informují dopředu. Ale jsou to desítky míst. Zakládáme novou tradici,“ řekla ředitelka společnosti Celé Česko čte dětem Eva Katrušáková.

Podle Glisty bude akce impulzem pro české školy, knihovny, literární kavárny a širokou veřejnost, aby každoročně pořádaly takovéto svátky literatury v celé zemi.