Odpůrce výstavby mešity čelí výhrůžkám i úplatkům

Hradec Králové - Předseda občanského sdružení AntiMešita v Hradci Králové Valentin Kusák oznámil, že dostal nabídku úplatku padesáti tisíc korun. Má za to přestat kritizovat muslimy, kteří chtějí v Hradci postavit mešitu. V nedávné minulosti mu někdo naopak vyhrožoval smrtí. Oba e-maily předal policii. Prezident Ústředí muslimských obcí Muneeb Hassan Alrawi označil Kusákova tvrzení za smyšlená.

Muslim Ahmed poslal Valentinu Kusákovi e-mail s nabídkou padesáti tisíc korun. Podmínkou bylo, že Kusák přestane na internetu kritizovat jiného muslima Aliho, který k islámu přestoupil jako český občan. „Zařídil bych to tak, aby to předal v obálce muslim z Hradce Králové nějakému vašemu sympatizantovi a ten to předá vám, nebo bych vám to nechal v noci hodit do schránky,“ stálo v e-mailu. „Ten úplatek jsem radikálně odmítl,“ zdůrazňuje předseda občanského sdružení AntiMešita Valentin Kusák. „Já si myslím, že to je lež. My mu nedáme ani korunu, nemáme za co,“ odmítá tvrzení pana Kusáka prezident Ústředí muslimských obcí v ČR Muneeb Hassan Alrawi.

Před půl rokem dostal Valentin Kusák jinou zprávu s výhružkami. Stálo v ní: „Ty bídný pse! Shoříš v pekle, pokud budeš škodit muslimům.“ „Ptal jsem se policistů, zda to mám brát vážně, nebo se tomu zasmát. Velice jsem se podivil, když mi řekli, abych to bral vážně a dával si na sebe pozor,“ vzpomíná na radu policistů Valentin Kusák. „Pan Kusák z toho chce dělat velkou věc a chce se stát jakýmsi národním hrdinou. On jenom rozsévá nesnášenlivost, intoleranci, xenofobii a nic víc,“ tvrdí Muneeb Hassan Alrawi. „Rozhodně je nesprávné ustupovat výhružkám. To je cesta do pekel, to je cesta ke ztrátě našich svobod,“ varuje ředitel Občanského institutu a poradce premiéra pro lidská práva Roman Joch.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Vládní odborník na islámské země řekl, že nesouhlas hradecké veřejnosti s mešitou chápe. „Občané mají obavu, že islámská modlitebna by mohla být za určitých okolností používána k vyvolávání nenávisti vůči jinověrcům,“ uzavírá Roman Joch.

Asi šedesát muslimů v Hradci Králové už modlitebnu má v domě, který koupili od českých vlastníků.