Arnika odmítá jez v Děčíně

Děčín (Ústecký kraj) – Proti chystané stavbě jezu na Labi u Děčína protestovali dnes znovu aktivisté ze sdružení Arnika, kteří tvrdí, že takové přehrazení řeky zničí poslední přírodní část Labe. Rejdaři však trvají na tom, že bez slibovaného jezu brzy zbankrotují, a Česká republika tak přijde o ekologickou lodní dopravu. O způsobu, jak řeku přehradit, aby po ní lodě mohly do Hamburku vozit zboží po většinu dní v roce, se debatuje už šestnáct let.

Labe pro plavce a výletníky – tak vidí budoucnost řeky aktivisté z Arniky. Chystaný jez by podle nich zničil její nejcennější část. „Je to vlastně poslední kus volně proudící řeky,“ uvedla Jana Vitnerová ze sdružení Arnika a její kolegyně Zora Kasíková doplnila: „V podobě Labského kaňonu máme něco, co nikde v Evropě není.“ A Jana Vitnerová dodala: „Jez by, myslím, tento unikát totálně a nevratně poškodil.“ O způsobu, jak přehradit Labe, aby lodě mohly vozit zboží z Děčína do Hamburku po většinu dní v roce, se debatuje už šestnáct let. „Zatím jsme lepší variantu než postavení jezu v Děčíně, nenašli,“ prohlásil tiskový mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. Pokud jez nebude, stane se podle rejdařů Česká republika jedinou evropskou zemí, která nebude mít použitelný přístup k moři po vodě. „Ta hrozba tady je,“ potvrdil mluvčí Svazu dopravy, sekce vodní dopravy Jiří Aster.

Odpůrci jezu tvrdí, že řeka v původní podobě přiláká turisty a přinese větší užitek, než když z ní bude plavební kanál. Zájem o přepravu zboží po vodě podle nich navíc stále klesá. „Pro to, co je třeba dneska přepravovat, jsou dostačující kapacity. Například na železnici,“ je přesvědčená Zora Kasíková. Jakub Ptačinský však nesouhlasí: „To je argument pro argument. Pokud právě stavbou jezů dokážeme zajistit splavnost, pak věříme, že se to zboží opět vrátí.“ A jeho názor podpořil i Jiří Aster: „Lodní doprava si vždycky své místo uhájila. Například ve Spolkové republice dopravuje polovinu toho, co železnice.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Odpůrcům stavby jezu nahrává, že pro Němce doprava po Labi není prioritou a do jeho úprav už nechtějí investovat. Rejdaři ale oponují – potom, co Evropská unie řeku zařadila mezi dopravní cesty nejvyšší kategorie, bude všechno jinak.

Labské údolí
Zdroj: ČT24