Množí se krádeže pohonných hmot přímo z aut

Chrudimsko – Na východě Čech přibývá krádeží nafty a benzínu ze zaparkovaných aut. Zloději u nich jednoduše provrtají nebo prorazí nádrž. Časté je to hlavně na veřejných parkovištích. Další takový případ vyšetřují teď policisti na Chrudimsku, kde si zloději vytipovali hned několik aut. Krást benzín přišli nadvakrát.

Vysoké ceny benzínu a nafty se stále častěji promítají do policejních statistik. Mluvčí Policie ČR Chrudim Lukáš Maier sdělil, že jen na Skutečsku bylo od pátku do neděle evidováno jedenáct případů. Všechna poškozená auta stála na veřejném parkovišti. Policisté sbírají důkazy, zloděje zatím nemají. Lukáš Maier se domnívá, že jde o stejného pachatele.

Ve Svitavách si zase zloději vyhlédli zaparkovaný kamion. Mluvčí Policie ČR Svitavy Anna Štegnerová informovala, že zatímco řidič odpočíval v kabině vozu, zloději odčerpali pohonnou hmotu za bezmála devět tisíc korun.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Krádeže benzínu a nafty znamenají pro poškozené velké výdaje – za odtahy, náhradní díly i práci mechanika. Vedoucí karosárny a lakovny Milan Provazník říká, že oprava není doporučována, přistupuje se k výměně celé palivové nádrže včetně nalévacího hrdla. Celá výměna může stát od tří do patnácti tisíc korun, jak uvedl majitel autoservisu Dušan Peš.

Jeden z pokusů o krádež policisté objasnili. Dvěma mužům, kteří v areálu firmy na Svitavsku kradli naftu z kamionů a kanystry si nestačili odnést, hrozí dva roky za mřížemi.