I s nejtěžšími nemocemi úspěšně bojují zdravotní klauni

Plzeň – Je den dětí a zapomenout na to nelze ani v nemocnicích – nebo spíše především v nemocnicích. Právě nemocné děti totiž potřebují potěšit především, a tak například za pacienty hematoonkologického oddělení plzeňské fakultní nemocnice navštívilo dvacet veselých zdravotních klaunů. Jejich návštěva ovšem není výjimečná, za těžce nemocnými dětmi se vydávají i při méně svátečních příležitostech.

Práce zdravotního klauna není jednoduchá. Musí umět rozesmát nemocné děti a často i jejich rodiče. Radost z nich musí prýštit, i když vědí, že někteří malí diváci je při příští návštěvě už neuvidí. „Pracuji jako zdravotní klaun deset let. Byla pro mě velká výzva přinášet humor třeba i na dětskou onkologii – a vzít do hry všechno, co v nemocnici je,“ popsala práci a výzvy zdravotních klaunů Jana Kučerová.

Zdravotní klauni jsou profesionálové. Několikrát za rok mají školení, potom navštěvují nemocnice. „V současné době máme 75 zdravotních klaunů a navštěvujeme pravidelně 56 nemocnic v celé republice,“ shrnula mluvčí občanského sdružení Zdravotní klaun Daniela Melíšková.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Projekt vznikl před deseti lety – a u diváků-pacientů má úspěch. „Líbilo se mi to,“ komentoval vystoupení rozesmátý Honzík, kterého v Plzni léčí z leukémie. Klauni měli při jeho návštěvě ztížené podmínky – v místnosti, kde leží čtyřletý chlapec, který marodí od února, se nesmí svítit. Organismus je po lécích velmi citlivý.

Podobnou radost jako jemu dělají zdravotní klauni asi 70 tisícům dětí ročně.