Cyklostezka pod Vítkovem se konečně otevřela veřejnosti

Praha - Cyklistům se dnes konečně otevřela cyklostezka vedoucí bývalým železničním tunelem pod Vítkovem. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Tomáše Drvoty už z trasy zmizely všechny betonové zátarasy, dělníci dnes osadili dopravní značky a připojili osvětlení v tunelu i na zbytku trasy. Povolení doposud měla jen část cyklostezky. Vjezd do tunelu byl ale kvůli chybějící kolaudaci od podzimu zatarasen betonovými panely a kolem stezky byly cedule upozorňující Pražany, že jde o staveniště. Změny jsou i v dopravě po Vltavě. Do pražské zoologické zahrady se ode dneška návštěvníci dostanou parníkovou linkou každý den. Doposud do ní parníky jezdily jen o víkendech.

Otevření cyklostezky blokovaly nevyřešené majetkoprávní vztahy mezi magistrátem a majitelem stavby, kterým je SŽDC. V pátek ale dostala příjezdová cesta od Seifertovy ulice k tunelu potřebné kolaudační povolení.

„Ve chvíli, kdy kolaudační rozhodnutí nabude právní moci, přejde správa cyklostezky ze správy SŽDC pod správu technické správy komunikací, tedy pod magistrát,“ dodal Drvota. Stane se tak prý v nejbližších dnech.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Cyklostezka se začala stavět po dokončení takzvaného Nového spojení, kdy byla železniční doprava z centrálních pražských nádraží přemístěna na nově vybudovanou soustavu viaduktů. Po nové cyklostezce se v rámci jedné z akcí před sněmovními volbami projel na jaře minulého roku dnes už bývalý primátor Pavel Bém (ODS). Vše tehdy proběhlo v rámci kontrolního dne na stavbě. Někteří cyklisté se ale domnívali, že šlo o oficiální zprovoznění cyklostezky, a stěžovali si, že tunel je stále zahrazen.

Parníková linka do pražské zoo už jezdí každý den

Do pražské zoologické zahrady mohou jet návštěvníci parníkem po Vltavě nově každý den. Doposud jezdily parníky jen o víkendech. Pravidelný spoj vyplouvá od nemocnice Na Františku vždy v 9:00, 10:00, 11:00, 15:00 a 17:00, v opačném směru od zoologické zahrady v 10:00, 11:00, 12:00, 16:00 a 18:00. Pro předem objednané školní výpravy může jet i mimo jízdní řád. Jízdné v jednom směru stojí 100 korun, dětské 60 korun. Podrobnosti najdou zájemci na webových stránkách Pražské paroplavební společnosti.

Cyklista v tunelu pod Vítkovem
Zdroj: ČT24