Důchodce z Rychnovska padělal stovky poštovních známek

Rychnov nad Kněžnou – Rychnovští policisté obvinili čtyřiašedesátiletého muže z Rychnovska, kterého podezírají z padělání současných poštovních známek vydaných v letech 2009 a 2010. Od letošního února údajně odeslal desítky dopisů s falešnými známkami, kde byli například hrdinové ze Čtyřlístku, Spejbl a Hurvínek nebo motiv věnovaný sportovkyni Martině Sáblíkové. Jaká vznikla celková škoda, policie nezveřejnila.

Padělatel nejprve poslal dopis sám sobě, když si pošta ničeho nevšimla, začal rozesílat další zásliky. „Desítky těmito známkami označených dopisů doputovaly na státní i veřejné instituce i soukromým osobám, další stovky padělků našli kriminalisté během domovní prohlídky,“ uvedla mluvčí rychnovské policie Alena Kacálková. Dopisy s podněty a připomínkami dostala i předsedkyně sněmovny, ministři financí a spravedlnosti nebo policie.

Muž známky rozmnožoval na kopírce. Ty, které nepoužil, rozdal svým známým. Padělky byly odhaleny až po půl roce, kdy si jich všimly úřednice na poště ve Vamberku. Oproti originálu byly přitom rozeznatelné na první pohled, lišily se mimo jiné kvalitou papíru i barvou tisku. Ivo Mravinac z České pošty tvrdí, že strojové třídění by falzum okamžitě odhalilo. Zásilky tak podle něj musely procházet místem, kde se třídí pošta ještě ručně.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Policie se případem začala zabývat na podnět České pošty, nepravost známek potvrdili i odborníci. Muži, kterého policisté obvinili z přečinu padělání a pozměnění známek, hrozí až roční vězení.

Padělané známky
Zdroj: ČT24