Mládková se chce bránit proti výpovědi z Werichovy vily

Praha – Mecenáška Meda Mládková se chce bránit proti ukončení smlouvy na pronájem Werichovy vily za pomoci právníků. Uvedla to dnes po příjezdu do Česka s tím, že chce ve vile i nadále uskutečnit svůj původní projekt. Praha 1 chce ukončit předběžnou smlouvu s Nadací Jana a Medy Mládkových, podle starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09) bude příslušný dokument připraven v řádu několika dnů.

Lomecký vysvětloval, že chce Praha 1 smlouvu ukončit kvůli neschopnosti se dohodnout. Nelíbí se mu například délka smlouvy na 40 let, což označil za skrytý prodej. Vila by také podle něj měla být celá přístupná, a to i v prvním patře, kde byly v minulosti byty. Jednání údajně ztroskotalo kvůli přístupu Mládkové, která prý nebyla ochotna slevit ze svých požadavků. „Paní Meda, i když si jí lidsky vážím, zvolila maximalistický postup a nebyla ochotna v ničem ustoupit,“ poznamenal.   

Sama Mládková však slova starosty odmítá, o žádných kompromisech podle ní nejednali. Starosta jí měl nabídnout, že když se vzdá nároku na vilu, radnice památku opraví za pomoci peněz od ministerstva kultury. V prvním patře měla oficiálně vzniknout knihovna, ve které by prý Mládková mohla „tajně“ bydlet, což Mládková odmítla. S Prahou 1 již znovu jednat nechce a věc hodlá předat právníkům.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Praha bude chtít po vypovězení smlouvy památku opravit sama

Lomecký prý z případných soudních problémů obavu nemá. Smlouva o smlouvě budoucí, kterou předchozí vedení městské části s Mládkovou uzavřelo, totiž obsahuje ustanovení, že pokud nebude do tří let uzavřena řádná smlouva, každá strana může od dohody odstoupit. Tento termín vypršel na konci dubna. Zálohu 2,5 milionu korun, kterou Mládková v roce 2008 zaplatila, jí radnice vrátí, dodal Lomecký.  

Praha bude chtít po vypovězení smlouvy památku opravit sama. Práce by podle Lomeckého mohly začít na podzim. Částku na rekonstrukci, která je odhadována na 30 milionů korun, chce Praha 1 získat na grantu od ministerstva kultury.