Senioři z domu Květinka přesídlili do budovy bez kolaudace

Horní Slavkov – Třicet klientů hornoslavkovského Domova pro seniory Květinka se muselo v nedělním podvečeru sbalit a odstěhovat z dosavadního podnájmu do nového zařízení v Ostrově u Karlových Varů. Příčinou přemístění sociálního zařízení byly vleklé spory s majitelkou původního objektu. K nedobrovolnému stěhování důchodců byly využity autobusy i sanitky, první dojmy z nového prostředí však jsou vesměs příznivé. Přesídlením do nové budovy však zřejmě starosti nekončí - objekt dosud není zkolaudován.

Vedoucí Sabina Fialková našla azyl svému novému Domovu pro seniory před dvěma lety. Třicítka klientů žila v jednom patře správní budovy bývalých cínových dolů u Horního Slavkova. Už tehdy bylo zřejmé, že nejde o ideální prostředí pro klidné stáří. K definitivnímu rozhodnutí změnit útočiště „přispěla“ roztržka s majitelkou budovy. „Naše osobní spory mezi paní Podhradskou a mnou vyrostly v takové míře, že už to v podstatě odnášeli naši klienti,“ říká Fialková.

Podle reakce majitelky hornoslavkovské ubytovny však vedení Květinky ve skutečnosti utíká před dluhy. „Dluží splátky energie za rok 2009 - nezaplatila ani korunu a za rok 2010 zaplatila část. Celkový dluh je přes tři miliony korun,“ dodala Podhradská.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Květinka se v současné době zabydluje v nově opraveném domě v Ostrově a klienti si zařízení vesměs pochvalují. Vedení domova pro seniory však zřejmě čeká další série vyjednávání. Opravený dům nemá dosud vyhotovenou kolaudaci. „Běží 15denní lhůta tomuto zařízení, ve kterém musí získat všechny potřebné dokumenty k přeregistrování sociální služby. Pokud se tak nestane, krajský úřad zahájí správní řízení o odejmutí registrace,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jana Pavelková.