Postup České pošty zvedá bouři nevole

Západní Čechy – Starostové na západě Čech se bouří proti zavírání poštovních poboček v menších obcích. Dokonce tvrdí, že pošta své klienty obelhala. Její zástupci to však odmítají a utvrzují, že se v budoucnu dostupnost služeb naopak zlepší. Koncepce České pošty, podle které instituce hodlá zrušit velkou část svých poboček v malých obcích a služby přesunout do náhradních prostor, vyvolává emoce v malých obcích po celém Česku.

Zástupci pošty obcím slíbili, že v letech 2010 a 2011 nebudou rušit žádné pobočky. Dočasným uzavřením však slib obcházejí, zlobí se starosta Jenišova a člen předsednictva Svazu měst a obcí Ivan Truksa (nez.). Pošta, která podle něj reklamní kampaní v minulých letech nalákala klienty, pobočky znovu neotevře: „V podstatě oblbli lidi, aby měli tržby, aby měli kšeft. A najednou začnou všechny pošty zavírat.“ Smutným příkladem dočasného uzavření je podle starostů pošta v obci Mnichov. „Řekli nám, že je to dočasně. Tehdy jsem jim řekl: dočasně, jako když sem přišla sovětská vojska,“ uvedl starosta Mnichova Jiří Křenčil (nez.). O osud pošty se teď obává i starostka Jindřichovic Anna Polívková (nez.). Se zástupci pošty se dohodla, že pobočku zachovají zatím do konce roku. Říká, že pošta v Jindřichovicích lidem slouží už 150 let: „Přežila první světovou válku, druhou světovou válku i komunismus, ale v dnešní demokracii se to bohužel ruší.“

Podle mluvčí Marty Selicharové Česká pošta pobočky neruší. Tvrdí, že tzv. optimalizace je přerušena. K dočasnému uzavření podle ní skutečně vedou provozní důvody: „Odejde nám pracovník, z hygienických důvodů musíme pobočku uzavřít či nám končí nájemní smlouva.“ Mluvčí Selicharová říká, že o žádném slibu zachování poboček neví. Přesto bude podle ní vedení firmy se zástupci obecních sdružení o dalším osudu pošt jednat.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Přestože je optimalizace pošt dočasně zastavena, v některých místech se dostupnost služeb silně zhoršila. Situace je velmi nepřehledná. Česká pošta má nové vedení, proto mluvčí nechce mluvit o termínech, kdy by se mohlo o budoucnosti poboček v rámci tzv. optimalizace opět jednat. Lidé na venkově jsou nervózní, dočasně uzavřené pobočky chátrají. Zástupci pošty přesto slibují, že po změnách systému budou služby dostupnější.

Vedení pošty v minulosti mluvilo o takzvaných výdejnách, tedy místech, kde by si lidé vyzvedávali zásilky. Například na radnicích. Pro starosty to však dobré řešení není. Na slovo výdejna reagují velmi podrážděně, pošta si podle nich klade přehnané až nehorázné požadavky. Tvrdí, že zásadní potíž představuje smlouva, některá její ustanovení jsou prý tajná a v tom vidí starostové největší problém. Za zveřejnění smlouvy dokonce hrozí tvrdé sankce, ale starostové smlouvu se zastupiteli projednat musí. Oslovení starostové proto výdejní místa jednoznačně odmítají.