Chodník k pramenu Vltavy stojí načerno, úřad ho uzavřel

Vimperk (Prachaticko) – Správa Národního parku Šumava nechala postavit chodník k pramenu Vltavy, neměla však na něj stavební povolení. Cesta vznikla loni, tehdejší ředitel správy František Krejčí byl přesvědčen o tom, že stavební povolení není třeba. Stavební úřad ve Vimperku ale považuje chodník za černou stavbu, upozornil deník Mladá fronta Dnes. Úřad proto zakázal vstup na dřevěnou stezku a připravuje řízení o odstranění stavby, podle deníku může v jeho průběhu správa NP o povolení dodatečně požádat.

Úředníci minulý týden obhlédli oblíbený chodník, po kterém od otevření loni v létě prošly desetitisíce lidí zvědavých na jeden z pramenů Vltavy. Teď už je zřejmé, co zjistili. „Konstatovali, že je to černá stavba,“ přiznal náměstek ředitele parku Jiří Mánek. Než se rozhodne, co se stavbou dál, bude pro návštěvníky uzavřena.

Úředníky upozornil na možnou protiprávnost stavby majitel hotelu Alpská vyhlídka na Bučině u Kvildy František Talián. Vadí mu, že na jedné straně správa parku požaduje striktní dodržování všech nařízení a vyhlášek, na druhé straně ale sama porušuje zákony. Hoteliér požaduje, aby správa stavbu odstranila.

Budoucnost chodníku k pramenu Vltavy může být dvojí – kromě jejího odstranění je možné, že se správě národního parku podaří stavbu zlegalizovat. Vedení šumavského parku chce rozhodnout, jak s černou stavbou naloží, před začátkem hlavní sezony, tj. do 1. července.

Za zprvu nechtěnou stavbu se postavili starostové okolních obcí, kam chodník přilákal řadu turistů. „Nejprve jsem byl proti stavbě, připadalo mi to jako vyhozené peníze. Nyní je ale jasné, že lidi láká, za loňskou letní sezonu sem přišlo 80 tisíc lidí. Proto jsem pro její zachování a zlegalizování,“ řekl starosta Kvildy Václav Vostradovský.

K pramenu Vltavy vede dřevěná stezka na kůlech, návštěvníci tak nešlapou po vzácné přírodě v srdci Šumavy. Chodník je dlouhý 120 metrů, leží nedaleko Kvildy.