Neobydlené domy RPG obývají narkomani

Ostrava - Obyvatelé Slezské Ostravy se bouří. Musí už delší dobu snášet nepořádek v neobydlených domech v jejich sousedství, které patří společnosti RPG. Scházejí se tam narkomani, kteří pohazují injekční stříkačky a ohrožují obyvatele. RPG i radnice slíbila situaci řešit už před rokem. K žádné změně ale zatím nedošlo.

Nepořádek a všude pohozené injekční stříkačky, tak to vypadá v neobydlených finských domcích společnosti RPG v ostravské čtvrti Liščina. Domy se totiž staly doupětem narkomanů. „Soused v ulici u vodárny venčil pejsky, vyběhl ven jenom v cuklích a nabodl se na použitou injekční stříkačku, která byla vhozena do jeho zahrady,“ uvádí jeden z případů, kterými argumentují místní obyvatelé, Marie Dobešová. Pomoc slíbil vloni v červenci i starosta Slezské Ostravy, po volbách ale jakoby na slib zapomněl. A zapomněla i společnost RPG, která místním obyvatelům vzkazuje: „Nedá se s tím nic dělat!“

„My skutečně nemůžeme před každý takovýto objekt postavit 24hodinovou stráž, která jej bude střežit a hlídat. Policie je jediný orgán, který může zasáhnout,“ tvrdí mluvčí RPG Petr Handl. Podle obyvatel Liščiny ale policie mnohdy nepřijede ani na zavolání. „Městská policie provádí v oblasti sběr injekčních stříkaček, nicméně co se týká četnosti, není to tak výrazné jako v jiných částech Ostravy,“ uvedla mluvčí městské policie Ostrava Dana Klišová. RPG nemůže byty prodat, prý o ně není zájem, nacházejí se totiž v tzv. sociálně vyloučené lokalitě. Podle místních ale o ně zájem je, RPG jen údajně za zničené domy stanovuje neodpovídající ceny. „Ty podmínky jsou nastavené tak, že lidé mohou velmi snadno přijít k hezkému bydlení, které si můžou navíc upravit dle svých potřeb,“ vyjádřil se za RPG  mluvčí Petr Handl. O opravě domů společnost neuvažuje. Raději stále čeká na zájemce o pronájem.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)
Neobydlený dům společnosti RPG
Zdroj: ČT24