Odborníci sledují sesuv ve Stromovce

Praha - Mohutný sesuv svahu, který se ve čtvrtek odpoledne utrhl v pražské Stromovce, dnes sledují statici a geologové. Základy historické Šlechtovy restaurace naštěstí nejsou ohroženy. Zalesněný svah nad zchátralou restaurací údajně narušila voda z poškozeného vodovodu, podle statika Tomáše Vaňka voda stále uniká. Odborníci se ale zatím neshodli, zda pokračuje i sesuv půdy. Plocha sesuté půdy je 20 x 50 metrů. Historický objekt patří hlavnímu městu a už mnoho let chátrá. Sesuv celou noc sledovala městská policie, která oblast zabezpečila páskami. Dnes by podle magistrátu měly být historická budova a svah oploceny.

Návštěvníkům parku v průchodu po cestě nad Šlechtovou restaurací zatím brání hlídkující policisté a policejní pásky. Podle geologů zde co nejdříve vyroste bezpečnostní plot. „Celý ten prostor je ohražen a bude ohražen kvalitně, tedy napevno, tak aby se tam skutečně nedalo jít, aby se tam nedostaly děti třeba a bude tam ostraha,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Sesutá půda a polámané však z místa zřejmě v nejbližší době nezmizí. Podle náměstka primátora Karla Březiny (ČSSD) začnou sanační práce nejdříve na konci měsíce. „Já si v tuto chvíli netroufám říkat jakýkoli časový odhad,“ dodal Svoboda. Průtahy při vyšetřování sesuvu však značně komplikují provoz kulturního centra vedle restaurace. Podnik má totiž nasmlouvaný program na celou sezonu a může přijít o velké peníze.

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Sesuv tentokrát s Blankou nesouvisí

Půda se ve Stromovce sesunula už několikrát, v roce 2008 to bylo dvakrát kvůli výstavbě tunelu Blanka. Země se i tehdy propadla v prostoru okolo Šlechtovy restaurace. Primátor Svoboda, který si ve čtvrtek pozdě večer místo prohlédl, řekl, že sesuv s tunelem nesouvisí, a potvrdili to i odborníci. „Je třeba urychleně odstranit příčinu. Tou je s největší pravděpodobností zanedbaný vodovod ve stráni nad objektem,“ řekl Tomáš Vaněk, který přednáší na katedře betonových konstrukcí a mostů pražského ČVUT.

Stejný názor má i Ludvík Šajtar z firmy Satra, která nyní posuv půdy sleduje. „Tunel Blanka s tím nemá nic společného. Ražba skončila už před skoro dvěma lety,“ uvedl. Nápor podmáčené půdy prý nevydržela opěrná zídka, která v minulosti pod svahem vznikla odkopáním půdy. Podle Šajtara je zeď v dezolátním stavu. „Součástí plánované rekonstrukce budovy musí v první řadě být kompletní oprava a zpevnění této opěrné zdi,“ zdůraznil odborník.

Podle Šajtara dnes zasedá technická rada složená z geotechniků, geologů a také zástupců stavby a investora tunelu Blanka. Odborníci totiž chtějí ke sledování situace nad restaurací využít měrné body, kterými průběžně monitorují všechny pohyby země v souvislosti s předchozí ražbou. „Je to nejjednodušší cesta. Situaci stejně trvale sledujeme,“ vysvětlil. Statici prý prostřednictvím měrných bodů změří případné pohyby půdy a vyhodnotí, zda došlo k dalšímu posunu. „Poté navrhneme četnost měření a teprve pak se bude rozhodovat o postupu sanace,“ vysvětlil Šajtar.