Externí lékaři z jihočeské záchranky dostali přidáno

České Budějovice – Krajští zastupitelé přidali do rozpočtu jihočeské záchranné služby 23 a půl milionu. Ukončili tak krizový stav, kdy hrozilo kvůli nízkým platům odchodem dvacet externích lékařů. Výzva Děkujeme, odcházíme totiž zvedla platy jen stálým zaměstnancům. Peníze od kraje budou kompenzovat i další zvýšené náklady.

V jihočeské záchranné službě pracuje na stálo pouze třetina lékařů. S vykrýváním nepřetržitého provozu tak externě pomáhají především nemocniční lékaři. „Samozřejmě nárokovali navýšení plateb za služby i mimo pracovní dobu,“ uvedl ředitel ZZS Jihočeského kraje Marek Slabý. Kraj neměl příliš na výběr. Pokud by nesehnal peníze na platy, lékaři by podle náměstkyně hejtmana Ivany Stráské (ČSSD) neobnovili dohody a se záchrankou by neměl kdo jezdit.

V souvislosti s nárůstem výdajů na platy a nedávným zřízením nového stanoviště záchranné služby v Opařanech chybělo v rozpočtu záchranářů 32 a půl milionu korun. Necelých devět pokryje záchranná služba ze svých rezerv, zbylé prostředky uvolnili zastupitelé. „V tuto chvíli jsme velice rádi a budeme nadále pokračovat v práci na záchranné službě,“ uvedla externí lékařka ZZS Jihočeského kraje Lenka Baborová.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

S problémy se ale potýkají i záchranné služby v dalších krajích. V kraji Vysočina budou například tento měsíc rozhodovat o navýšení rozpočtu, přesto ale zřejmě skončí ve ztrátě.