Petrůvky vydělávají na skládce odpadu

Petrůvky – Petrůvky u Třebíče jsou díky skládce komunálního odpadu nejbohatší obcí Vysočiny a jednou z pěti nejbohatších v zemi. Ostatní sousední obce si myslí, že to není úplně spravedlivé. Zátěž mají kvůli skládce stejnou, peníze nedostávají žádné.

Jak Petrůvky, tak Ostašov mají na dohled velkou skládku komunálního odpadu. Před tyto dvě sousední obce jezdí denně desítky popelářských aut. Jenže rozpočet Ostašova činí milion korun a na řadu věcí si musí brát úvěry nebo žádat o dotace. Petrůvky takové starosti nemají. Jejich rozpočet činí 16 milionů korun, čímž se řadí mezi nejbohatší obce v zemi. „Pokud mají financí dost, tak určitě by bylo pro nás přínosné, kdyby mohli půjčit něco nám,“ myslí si místostarostka Ostašova Miluše Čveráčková.

Když uhradí všechny provozní výdaje, zbude obci ještě asi deset milionů korun. „Máme štěstí, že provozovatel je slušný a že plní to, co má,“ uvedl místostarosta Petrůvek Jaroslav Novotný. Proto si Petrůvky mohou dovolit poměrně velkorysé investice. Obec podporuje například sportovce v sousedních obcích a přispívá v regionu také na zdravotnictví a kulturu. „Přispěli jsme na přístrojové vybavení třebíčské nemocnice i na dostavbu tamního kulturního domu,“ vypočítává místostarosta Novotný.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

O tom, že skládka v katastru Petrůvek bude, rozhodla obec už v devadesátých letech – a to i přesto, že jim v té době peníze nikdo nesliboval. Ostatní obce skládku nechtěly.

Nejbohatší obce v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ