Úklady a láskou se Slezské divadlo loučí se sezonou

Opava - Slezské divadlo v Opavě zakončí letošní sezonu premiérou hry Friedricha Schillera Úklady a láska. Režisér Zdeněk Černín příběh starý více než dvě stě let zasadil do současnosti. Přibližuje vztah prosté dívky a aristokrata, kterému chtějí zabránit intriky šlechtického dvora. Na premiéru dramatu se mohou návštěvníci Slezského divadla v Opavě těšit už tuto neděli, představení začíná v sedm hodin večer.

Luisa miluje Ferdinanda a Ferdinand její lásku opětuje. Jenže Luisa je dcerou hudebníka a major Ferdinand synem mocného premiéra Waltera. Když má Ferdinand posloužit bezohledným zájmům svého otce a oženit se s milenkou vévody, odmítne.

„Vybere si děvče z lidu, zamiluje se do ní a chce dokázat, že není jako jeho otec,“ popisuje svou postavu představitel Ferdinanda Michal Stalmach. „Luisa je šestnáctiletá dívka, která je bezmezně zamilovaná do Ferdinada, ale ve výsledku zas tak úplně naivní není,“ říká o své roli Magdaléna Tkačíková.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

„Otec, to je člověk, který tlačí před sebou tu svoji pravdu, prostě získat moc a tu moc takzvaně dědit,“ doplňuje popis hlavních postav představitel premiéra Waltera Kostas Zerdaloglu. Úklady a láska je rodinným dramatem, které svou hloubkou překročilo hranice tohoto žánru a od doby svého vzniku neopouští jeviště evropských divadel. „Toto dílo je svým způsobem metafora každodenního života. Snažil jsem se sám a nutil jsem i herce, aby zapomněli, že je to dnes už historické romantické drama, v tom je asi ta největší inovace,“ doplňuje režisér Zdeněk Černín.