Starostové chtějí z brdského újezdu udělat chráněnou oblast

Plzeň – Z brdského vojenského újezdu v Brdech by mohlo vzniknout chráněná krajinná oblast. Chtějí to alespoň prosadit starostové okolních obcí. Armáda, podle které je v Česku vojenských prostorů nadbytek, chce o dalším osudu Brd rozhodnout do prázdnin. K diskusi o budoucnosti újezdu chce přizvat nejen starosty okolních obcí, ale i kraje a ministerstva, kterých se to týká.

Starostové by s armádou chtěli prodiskutovat tři základní body. „Navrácení hranic Středočeského kraje a Plzeňského kraje do původní hranice před rokem 1949, potom navrácení historických majetků obcí, což znamená hlavně lesy, a dále zřízení CHKO,“ popsal starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek (TOP 09).

Ochrana nedotčené brdské přírody by se zamlouvala i odborníkům. „Když ne národní park, který by se asi nedal prosadit, tak určitě by to mělo dostat alespoň statut CHKO,“ podtrhl Václav Chaloupek, autor filmů z přírody, který zná brdskou krajinu tak dobře jako málokdo. A stejného názoru jsou i turisté. „Určitě by chtělo, aby to bylo chráněné. Aspoň tak by se to zachovalo v takovémto stavu,“ řekl ČT jeden z nich.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Jednání o budoucnosti Brd se naplno rozběhnou už příští týden, kdy všichni starostové z okolí dostanou od ministerstva obrany dopis s nejdůležitějšími fakty. Hledat společný postoj s obcemi chce i hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD).

Brdy jsou se svou rozlohou 260 kilometrů čtverečních třetím největším vojenským újezdem v Česku. 90 procent celkové plochy prostoru tvoří lesní porosty, zbytek využívá armáda. Na území se nachází specializovaná dělostřelecká, tanková, protitanková a letecká střelnice. Už několik let ji využívají rovněž vojáci členských zemí NATO v rámci cvičení Létající nosorožec.

Brdský vojenský prostor
Zdroj: ČT24