Plzeň zapomněla na významného malíře, teď to chce změnit

Plzeň – Byť bude Plzeň v roce 2015 hlavním evropským městem kultury, i ona se ke svým umělcům někdy chová macešky. Odborníci i veřejnost například poukazují na to, že nejvýznamnějšímu malíři města Jiřímu Kovaříkovi uspořádala poslední velkou výstavu naposled před dvaceti lety. Galeristé teď ale tvrdí, že chtějí chybu napravit. Velkou výstavu umělcova díla by měli mít lidé možnost zhlédnout už příští rok.

Akademický malíř Jiří Kovařík je považován za nejvýznamnějšího výtvarníka, který v Plzni žil a na mimořádné kvalitě jeho díla se vzácně shodují jak odborníci, tak laici. Plzeňské galerie ale jako by nejslavnějšího malíře města odmítaly vystavovat. I když po tom volají jak obyčejní lidé, tak významné plzeňské kulturní osobnosti. Poslední skutečně velkou výstavu v Plzni měl Jiří Kovařík před dvaceti lety.

„Vytvořil rozsáhlé pozoruhodné dílo, které by si vůbec zasloužilo zpracování,“ upozornil ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Jan Burian. „Často se mě lidé na ulici ptají, proč nepořádáme výstavy, proč nic neděláme. To není pravda, my toho děláme určitě spoustu, ale není tady vůle ze strany galeristů,“ řekl k tomu syn velkého plzeňského výtvarníka Štěpán Kovařík.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Na přání příznivců svého otce se teď rozhodl uspořádat alespoň menší výstavu kreseb v mini galerii Jiřího Trnky na Plzeňském náměstí. Exhibice, která potrvá do 25. června, představuje hlavně Kovaříkovy akty. Rodina s přáteli ji ale musela zaplatit ze svého. „To není výdělečná činnost. Tato výstava stála 200 tisíc,“ zdůraznil její kurátor Miroslav Hauner.

Ředitel Galerie města Plzně Václav Malina o dluhu plzeňských galerií Jiřímu Kovaříkovi ví. Náprava by podle něj měla přijít už příští rok. „Příští rok bude ve znamení Jiřího Kovaříka,“ slíbil. Galerie podle něj plánuje rozsáhlou výstavu, která by mimořádného plzeňského malíře představila ve velkém stylu.