Na zubrnickou trať se znovu vrátily vlaky

Ústí nad Labem - Na koleje mezi Velkým Březnem a Ústím nad Labem se znovu vrátily vlaky. Nadšenci ze Zubrnické museální železnice, kteří historickou trať určenou na odpis opravili, zatím počítají s pravidelným sobotním provozem. Jezdit se bude, dokud jim nedojdou peníze. Přiznivci železnice ovšem opravili jen část trati, která původně vedla až do Úštěka. Podle Filipa Bašty ze Zubrnické museální železnice je opraveno více než šest kilometrů.

Zachránci železnice chtějí pokračovat dál. Nejdříve ale musí najít peníze na udržení provozu na obnovené části. Kromě radnice ze Zubrnic žádná další na žádost o pomoc neodpověděla. „Určitě by se nějakým způsobem měli spolupodílet. Myslím si, že to je škoda,“ říká starosta Zubrnic Tomáš Pernekr. Zubrnická museální železnice se přesto rozhodla zahájit provoz ve vlastní režii.

Zatím se bude jezdit do té doby, dokud bude na na strojvůdce, na naftu a na poplatky. „Pokud ta ztráta nebude extrémně vysoká, tak provoz prodloužíme v červenci a srpnu,“ je přesvědčen další z nadšenců Martin Kašpar. Větší zájem o svezení ale čeká na trať už na konci příštího týdne. Historické vlaky budou v rámci muzejní noci jezdit i potmě.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)