Handicapovaní vystavují v Písku pro dobrou věc

Písek - Do galerie Prácheňského muzea v Písku dorazilo Umění na kolečkách. Nová výstava představuje dvacet autorů najednou. K vidění jsou obrazy, fotografie nebo počítačová grafika a rozdílné techniky, motivy i styly. Jen jedno mají jejich autoři společné - tvorba a Centrum Paraple jim pomáhá plnohodnotně žít navzdory zdravotnímu handicapu.

Mottem výstavy je citát Romana Vokatého:

„To, co se mi stalo, byl průvan osudu, ve kterém se mnohé dveře zabouchly, ale jiné otevřely.“

Písecký rodák Roman Vokatý, který již v galerii Prácheňského muzea vystavoval, udal směr zdejší výstavy. „Ty věci - zvlášť některé - jsou skutečně vysoce profesionální, a někteří ti lidé se tomu vůbec nevěnovali, až když se jim tedy změnil život. Dva jsou tady ti, kteří dokonce malují ústy, a ty věci jsou úžasné,“ chválí umělce kurátorka výstavy Irena Mašíková.

Reportáž Krisiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Terapie pomocí umění pomohla většině autorů výstavy. Setkali se s ní při rehabilitaci i po ní. Prostřednictvím takové „léčby“ handicapované motivují v Centru Paraple, které ochrnutým po poškození míchy pomáhá přizpůsobit se nové životní situaci. „Fotil jsem od malička, čím dál víc, a potom jsem měl úraz před šesti lety a vrátil jsem se z rehabilitačního ústavu z nemocnice a znovu jsem si říkal, že se pustím do toho focení,“ přináší pohled z druhé strany fotograf z Prahy Miloš Hrubý.

Výstava pomůže jiným lidem, kteří se vyrovnávají s handicapem

Tvorba vozíčkářů ale pomáhá i jiným lidem, kteří se musejí vypořádat s nástrahami života handicapovaných. Výstava je totiž prodejní a výtěžek míří do občanského sdružení Mesada.