Romové v Karlových Varech nemají peníze, budou se soudit

Karlovy Vary - Romské občanské sdružení v Karlových Varech se dostalo do finanční krize. Organizace nemá peníze na provoz. Kraj tvrdí, že je dlužníkem, a neposílá jí dotace. Co bude dál, teď nikdo neví. Příčinou problémů jsou podle Romů spory s úřady o špatně čerpanou dotaci. Kraj nyní navíc organizaci zakázal některé činnosti. Romové proto chystají žalobu.

Nevydařený projekt na vzdělávání Romů přijde organizaci draho. Musí totiž kvůli němu vrátit část dotace z roku 2007. Zástupci kraje problém vysvětlují tak, že organizace patří mezi dlužníky, nemá tudíž nárok na dotace. „Máme platit nájem. Teď mi přišel výpis za telefony a nemáme ani desetník,“ stěžuje si předseda Romského občanského sdružení Karlovy Vary Ladislav Bílý. 

Romové kraj pošlou k soudu

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Obyvatel Karlových Varů Petr Miko:

„Tady nám nikdo nepomůže. Většinou oni. Od toho tady jsou, a kdyby tady nebyli, tak by to nebylo dobré.“

Romské občanské sdružení pomáhá v kraji stovkám Romů a dalším lidem, kteří se dostali do složité životní situace. Ti teď mají strach, že sdružení zkrachuje. Předseda organizace se ale brání. Kraj prý Romy za nevydařený projekt, na kterém sdružení jen spolupracovalo, odsoudil dřív než soudy. „Vrchní soud v Praze vše ruší a vrací zpátky ke krajskému soudu do Plzně,“ vysvětluje. „Pro nás je směrodatné to, že máme kontrolní protokol a v tom jsou pochybení, která tato romská organizace udělala,“ stojí si ale za svým ředitel Krajského úřadu Karlovy Vary Roman Rokůsek.

To ale není jediná věc, která Romy rozhořčuje. Kraj prý navíc organizaci znemožnil posílat terénní pracovníky do romských rodin. „Vzhledem k tomu, že romské občanské sdružení nesplnilo podmínky k registraci sociální služby, to znamená - není bezdlužné a nemělo pojistku ke škodám - tak jim byla registrace této služby odejmuta,“ vysvětluje ale mluvčí Krajského úřadu Karlovy Vary Jana Pavlíková. To si ale zástupci sdružení nenechají líbit. Proti rozhodnutí kraje se chtějí bránit u soudu.