Trutnov zažil pěkný cirkus

Trutnov – Večer v Trutnově skončí první ročník mezinárodního festivalu „Cirk uff“. Festival představuje nový cirkus, tedy žánr, který v sobě obsahuje nejen zábavu, ale i adrenalin. Premiérový ročník má u diváků obrovský úspěch. Nejen zdejší „více než divadlo“ Uffo, ale i ulice patřily pouze fenoménu nového cirkusu. Do Trutnova přijely české i zahraniční soubory. Jejich představení byla určena nejen dospělým, děti si přišly na své především při pouličních performancích, které byly pochopitelně vždy zdarma.

Nový cirkus je žánr, který využívá klasickou cirkusovou techniku, kombinuje divadlo, tanec a akrobatická umění. V Trutnově vystupují profesionální soubory, výjimkou je Le Grando, jediný amatérský soubor. „Představení, které měli diváci možnost zhlédnout, bylo představení trenérů, kteří s dětmi pracují. Vedou je a učí je výkonům, které oni sami umějí,“ uvedl vedoucí souboru Le Grando Jovan Marek Jovanovski. Nový cirkus slaví u diváků v Trutnově velký úspěch. Festival zaujal tisíce lidí, o samotná představení je obrovský zájem. „Lidé v ulicích reagují opravdu skvěle, baví se. Je to vlastně velké umění a přitom divácky úžasně atraktivní. Vychází nám to,“ prohlásil ředitel festivalu Cirk uff Libor Kasík.

Trutnovského festivalu se účastní i zahraniční soubory, například z Německa, Švýcarska nebo Francie. „Mekkou nového cirkusu je určitě Francie. Francii tady reprezentují dva soubory: Akoreacro a Lonely Circus,“ potvrdila dramaturgyně festivalu Šárka Maršíková.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

V takzvané cirkusové dílně si mohli nový cirkus vyzkoušet i návštěvníci festivalu a poznat tak na vlastní kůži, že obor je to mimořádně náročný.

V Trutnově skončil první ročník mezinárodního festivalu “Cirk uff“.
Zdroj: ČT24