Na Máchově jezeře pátrají po nezvěstném

Doksy (Českolipsko) – Na Máchově jezeře hledají záchranáři zmizelého německého turistu, který tam zmizel. Na hladině po něm zůstal pouze jeho nafukovací kajak a stále více převládá obava, že nezvěstný muž se utopil. Jeho zmizení oznámila policistům jeho manželka. Muže hledají policisté, hasiči i vrtulník a do pátrání se zapojili i potápěči. Vzhledem k rozsáhlé ploše největšího severočeského rybníka však může pátrání probíhat ještě dlouho.

Jediné, co potápěči po padesátiletém muži zatím našli, je jeho nafukovací kajak. Nezvěstný je už třetí den. „Usuzujeme, že ten člověk se zřejmě převrátil a nebo že spadnul do vody a někde tam leží,“ uvedl policejní potápěč Zdeněk Schuster a velitel zásahu SDH Josef Pavinský doplnil: „Ráno jsme narychlo dělali bóje, aby se dala vytýčit trasa, která se propátrává.“

Práci potápěčům komplikuje snížená viditelnost, většinou dohlédnou jen dvacet centimetrů před sebe. Máchovo jezero má 350 ha, což odpovídá rozloze více než 500 fotbalových hřišť.  Proto potápěči nedokážou odhadnout, jak dlouho ještě pátrání potrvá. „Vyhodnotili jsme sílu větru i proud vody a došli jsme k závěru, že ta osoba by se skutečně mohla nacházet v zátoce, kde byla nalezena loďka. Ale nedokážu v tuto chvíli říct, jak dlouho to bude trvat,“ dodal Zdeněk Schuster.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Pokud se pohřešovaného muže nepodaří najít do úterý, bude pátrací akce zřejmě ukončena.

Na Máchově jezeře hledají záchranáři zmizelého německého turistu.
Zdroj: ČT24