Pražský park Ladronka přívítal další „nedonošený piknik“

Praha – V neděli se v pražském parku Ladronka už počtvrté sešli rodiče a děti s lékaři na „nedonošeném pikniku“. Šlo o tradiční setkání zdravotníků z novorozeneckého oddělení Motolské nemocnice s rodinami dětí, které díky jejich péči přežili. Právě v Motole začíná svůj život asi pět set dětí ročně na neonatologické jednotce intenzivní péče. Jen loni vážilo čtyřiadvacet dětí méně než jeden kilogram.

Nevíme, jak poděkovat, znějí slova mnoha rodičů, kterým se předčasně narodily jejich děti. Právě příležitost poděkovat nejen lékařům, ale i zdravotním sestrám přivádí každý rok do pražského parku Ladronka čím dál více rodičů na „nedonošený piknik“, který je již tradičním happeningem, kde se schází rodiče a děti s lékaři. "Jsou neuvěřitelní v tom, že jsem v ně měla absolutní důvěru. Ani nemáte na vybranou, ale vypiplali mi ho, říká jedna z maminek Renata Prokopová.

Velký pokrok v léčbě teď častěji rozdmýchává citlivou debatu o tom, odkdy předčasně narozené zachraňovat. V Česku zatím platí vyhláška s hranicí dvaceti čtyř týdnů. Lékaři i rodiče dětí zachráněných v Motole se shodují, že pevně daný limit ničemu nepomůže. Podle lékařky z novorozeneckého oddělení FN Motol Barbory Fišárkové je vyhláška jen vodítkem, protože každý případ je jedinečný a vyžaduje individuální posouzení.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)

Novorozenecké oddělení v Motole je jedno z dvanácti center, která u nás zajišťují nejvyšší intenzivní péči. Jako jediné v Česku ale pečuje o předčasně narozené děti s těžkými a komplexními vývojovými vadami.