Hrad Velhartice patřil celý víkend Štítu stříbrného lva

Velhartice (Plzeňský kraj) – Hrad Velhartice hostil celou sobotu a neděli Štít stříbrného lva. Tak se totiž jmenuje unikátní akce s ukázkou stanového ležení zemského vojska z poloviny čtrnáctého století. Na celé akci se podílelo přes sto účinkujících a podle zájmu veřejnosti, které se Dvůr hradecké královny představil poprvé, je jasné, že letošní ročník není poslední.

Pod hradbami Velhartic v Plzeňském kraji nedaleko Klatov se o předešlém víkendu usídlil Dvůr hradecké královny. Celá akce je výsledkem koníčku milovníků historie, kteří takto ve volném čase žijí. V civilním životě se neustále zdokonalují, tak aby všechno bylo přesně jako v první polovině čtrnáctého století. Vaříme, žijeme, jíme, bojujeme, staráme se o děti, vychováváme je, konstatuje jeden z organizátorů Marek Trojan.

Návštěvníci tak mohou vidět, jak žili lidé v tomto období, protože všechno, co je v ležení k vidění, je přesné alespoň podle historických pramenů. Dosáhnutí absolutní dokonalosti je velice složité a pracné, neboť všechno začíná drobnostmi. Když potřebujete obyčejný nožík na práci, tak tomu předchází měsíc studia pramenů, jak má nůž vypadat. Tak se pokračuje se vším, od nožíku přes pásek až po postel. Vše se tak nabalí, že pak zjistíte, že většinu času doma něco vyrábíte nebo studujete, dodává s úsměvem Trojan. Dvůr hradecké královny se pod hradbami hradu Velhartice veřejnosti představil poprvé a po víkendové zkušenosti rozhodně ne naposled.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)