Na Chrudimsku hoří velká skládka pneumatik

Bor u Skutče (Chrudimsko) - V Boru u Skutče dnes odpoledne vzplála velká skládka pneumatik. Nikdo nebyl zraněn a rozsah škody zatím nelze odhadnout. Podle krajských hasičů plameny šlehají až patnáct metrů vysoko a hustý černý dým je vidět na desítky kilometrů daleko. Podle vyšetrovatele požár vznikl při práci s autogenem na střeše sousedního domu. Plameny se prý poté rozšířily na skládku starých pneumatik. Na místě zasahuje několik hasičských jednotek, které se snaží zabránit, aby se oheň nerozšířil. Z vesnice nemusel být nikdo evakuován a požár nezpůsobil ani žádné vážné ekologické znečištění.

„Kouř je silný a hustý, viditelný několik desítek kilometrů, dokonce ho viděli i v Chrudimi,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Na místě nyní zasahuje 9 hasičských jednotek, ochlazují okolní domy, aby se požár na ploše asi 20 krát 20 metrů nerozšířil, ale pociťují problémy s dodávkami vody. Situaci komplikuje silný vítr. Kvůli ohni byla uzavřena místní silnice z Boru na Polánku.

„Podařilo se zachránit sklady, dílny a kancelář v areálu. Střechu sousední truhlárny, která také začala hořet, hasiči uhasili,“ řekla Horáková. Zasahující záchranáři přitom odsud museli odnést plynové lahve. Přes použití pěnidla ještě v 17:00 skládka stále hořela plamenem. Podle Horákové bude oheň dohořívat až několik dní. Hasiči zde však rozhodně stráví dnešní noc.

Podle starosty Boru Vlaďka Beneše ve firmě na likvidaci odpadu místní podnikatel dříve drtil pneumatiky, později však činnost ukončil. „Teď to bohužel chytlo. Naštěstí zatím kouř vane mimo vesnici, takže nebylo nutné nikoho evakuovat,“ uklidnil obyvatele Beneš.

Na místo už také přijeli inspektoři životního prostředí a zástupci krizového štábu Pardubického kraje. Vážnější ekologické škody nebo ohrožení obyvatel požár nezpůsobil. „Jedovaté zplodiny unikají do ovzduší a z hašení také odtéká kontaminovaná voda, není to ale nějak mimořádné,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí chrudimské radnice Ivo Rychnovský.