V Lázních Bělohrad si neví rady s bezdomovci

Lázně Bělohrad – Radnice Lázní Bělohrad musí řešit problémy s bezdomovci. Pokuty od městských strážníků za výtržnosti neplatí a zákon radním v podobných případech příliš pravomocí nedává. Na žebrání a obtěžování si už začali stěžovat i hosté tamních lázní. Město proto najalo soukromou bezpečnostní agenturu.

Bezdomovci od rána vysedávají na lavičkách, kde je velký pohyb lidí, popíjejí víno z krabic a žebrají. „Nejedná se o klasické bezdomovce. Jsou to převážně občané Bělohradu, kteří mají kde bydlet a mají příjem, ale alkohol je ovlivnil tak, že jsou v centru města a otravují lidi,“ upozorňuje starosta města Pavel Šubrt na skutečnost, že obyvatelé i lázenští hosté si za své problémy také trochu mohou sami. Opilci totiž prý žádné dary nepotřebují.

Opilí žebráci nejsou pro lázeňské město právě dobrá vizitka. Policie ani úřady s nimi ale mnoho nezmůžou. I když po příchodu městských strážníků centrum opustí, za pár hodin či na druhý den se zase vrací. Ani udělené pokuty nikdy neplatí. „Před policií klidně roztrhají složenky či blok s pokutou,“ dodává Jan Pavlásek, radní zodpovědný za bezpečnost.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Pohodlný život lázeňských žebráků sem láká podobné existence z dalekého okolí. Hlavně teď v letních měsících. Zároveň také roste jejich agresivita a radnici zaplavují další stížnosti. Když s bezdomovci nehnul nátlak policistů, město se rozhodlo najmout soukromou bezpečnostní agenturu. „Snaží se jim zabránit v jejich počínání,“ poznamenal starosta Šubrt.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24