Stávka řidičů v Ostravě o půlnoci skončí

Ostrava - Stávka v ostravském dopravním podniku po šesti dnech o půlnoci skončí. Po šesti dnech začne městská hromadná doprava jezdit opět podle jízdních řádů. Odboráři se dohodli s vedením firmy na růstu mezd. Letos nic, v příštím roce by ale mzdy měly vzrůst o pět procent, u dělníků dokonce o šest. Garantovalo to vedení podniku i ostravského magistrátu.

Za dobu trvání stávky byl ranní průvod zaměstnanců dopravního podniku nejpočetnější. Bylo v něm asi 700 lidí. Další se pak připojovali cestou. Vedla centrem města až na náměstí před ostravskou radnici. Tam měl v tu chvíli o řešení napjaté situace ve firmě jednat primátor Petr Kajnar a jeho náměstek Aleš Boháč s ředitelem dopravního podniku Romanem Kadlučkou.

Mezi stávkující zaměstnance dopravního podniku ale nikdo z vedení města nepřišel. Po projevech se proto rozešli. Doprava ve městě jezdí stále v omezeném rozsahu. Cestující se stále tlačí v přeplněných tramvajích nebo čekají na autobusy, ale marně. Přesto má naprostá většina z nich pro stávkující pochopení. Dopravní podnik bude muset ke ztrátám připočítat také sankce. Za každý spoj, který během stávky nevyjel, to dělá pět tisíc korun. Pokuty může vymáhat nejen město, ale také krajský úřad a obce, do kterých MHD zajíždí.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)
Stávka řidičů
Zdroj: ČT24