Vypuštěná přehrada u Chebu odkryla skládku odpadu

Cheb – Povodí Ohře opravuje hráz na přehradě Skalka u Chebu. Přes pět kilometrů dlouhou nádrž proto museli vodohospodáři vypustit a snížit tak hladinu vody na úroveň původního koryta řeky. Vypuštěná nádrž teď odkryla nemalé problémy s odpadem, jenž místní do vody bez rozmyslu házeli. Rybáři se také obávají o osud ryb. Voda by se zpět mohla vrátit již v září nebo v říjnu, kdy budou opravy ukončeny.

Na mnoha místech se nyní ukázalo, jak se někteří lidé z okolí Skalky zbavují odpadu. Například vychází najevo, kdo do přehrady vypouští odpadní vodu. Viníky podle důkazů dohledají úředníci městského odboru životního prostředí a udělí jim za to také náležité pokuty.

Horší je to ale s nepotřebným materiálem, mezi kterým vynikají hlavně staré pneumatiky nebo nelegální mola a vlnolamy. O úklid se bude muset podělit město Cheb s Povodím Ohře. Podle radních hlavní zodpovědnost leží na straně vodohospodářů, kterým patří pozemky, kde přehrada leží. „Když objeví černé skládky, tak je bude řešit náš odbor životního prostředí,“ dodává místostarosta Chebu Tomáš Linda.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Kromě zaneřáděného dna místní obyvatele také zajímá, jak přežije velké množství ryb, které se stáhly na místa, kde voda ještě zůstala. S přicházejícím suchem totiž vody kvapem ubývá. Odborníci přitom varují, že v létě mohou být problémy ještě vážnější a rybám bude kvůli přehřáté vodě chybět kyslík. Povodí Ohře proto plánuje, že ryby včas odloví český rybářský svaz. „Ryby se dostanou do dostatečného množství vody,“ ujišťuje rybáře mluvčí povodí Jan Svejkovský.