Ostravští radní se v Madridu inspirovali, jak na vyloučené lokality

Ostrava/Madrid - Konec špinavých a rozbořených čtvrtí s rozpadajícími se domy a chudými obyvateli. Tak si představují zástupci Ostravy budoucnost města. Pro Romy z vyloučených lokalit chtějí z Evropské unie získat během deseti let více než miliardu korun. Kvůli inspiraci navštívili zástupci ostravské radnice španělský Madrid. Podle jeho vzoru chtějí investovat hlavně do sociálního bydlení a zaměstnanosti.

„Do centra pro Romy docházím už tři roky. Absolvovala jsem kurz v oboru geriatrická ošetrovatelka a věřím, že práci brzy najdu,“ svěřila se 47letá Romka ze Španělska Anjelina De Castrová, která bydlela v sociálně vyloučené oblasti. Díky speciálním kurzům nyní věří, že se ji podaří najít práci a slušnější bydlení. Podobným způsobem chce s Romy do budoucna pracovat i ostravská radnice.

„Lidé musí získat vzdělání, aby mohli získat zaměstnání a dosáhnout tak na bydlení. V momentě kdy bydlí, tak se začleňují i do společnosti,“ říká náměstek primátora Martin Štěpánek. „Připravujeme program, který bychom měli mít hotový do konce června, a teprve s takto připraveným programem můžeme začít shánět finanční zdroje,“ uvedl ředitel vzdělávací a poradenské společnosti Zdeněk Karásek.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

V Madridu žije 60 tisíc Romů, tedy přibližně dvě procenta veškeré populace. Podle organizací, které se o ně starají, je nejdůležitější zaměstnat především romské ženy. „Úloha ženy v Madridu se mění, představuje hlavní sílu pro celou rodinu, pečuje o dítě a chce, aby její dítě bylo vzdělané, což je základem k úspěšné socializaci,“ tvrdí ředitelka odboru sociální péče magistrátu v Madridu Esperanza Garcia. Ostravská radnice chce z fondů Evropské unie získat peníze především na důstojné bydlení. Podobně jako v Madridu se chce postupně zbavit sociálně vyloučených oblastí, ve kterých u nás dnes žije přibližně šest tisíc lidí.

„To by nemělo pomoci jen Romům, to je princip soužití, aby to pomohlo i ostatním lidem, kteří jsou v tísni,“ dodává Kumar Vishwanathan ze sdružení Vzájemné soužití. „Základem by měla být rekonstrukce lokalit, kde v současnosti ti lidi bydlí, a to jsou byty, které se určitě dají spravit,“ nevidí problém ředitel vzdělávací a poradenské společnosti Zdeněk Karásek. Zda a kolik peněz se Ostravě nakonec na boj se sociálními problémy podaří získat, zatím není jasné, první žádost o dotaci má být podána už během měsíce.