Jeseník chce aquapark, musí proto prodat byty

Jeseník - Na dva tábory rozdělil zastupitele v Jeseníku způsob prodeje městských bytů. Majetek za desítky milionů korun musí město prodat, aby získalo peníze na financování stavby wellness centra. Část zastupitelů chce byty nejprve nabídnout současným nájemníkům a až pak oslovit jiné zájemce. Ostatní zastupitelé chtějí takzvanou třetí osobu zapojit rovnou.

Předmětem sváru místních zastupitelů se stalo více než sto bytů v panelových i cihlových domech v nejrůznějších lokalitách Jeseníku. Prodej je přitom podle starostky Marie Fomiczewové nezbytný, aby město zajistilo zdroje na financování wellness centra. První jednání o koncepci prodeje bytů ale ztroskotalo na tom, jakým způsobem bude stanovena cena.

Část zastupitelů hájí dřívější postup, který umožňoval, že nabídku mohla hned v prvním kole učinit i třetí osoba – tedy zájemce, který v bytě nebydlí. Především nově zvolení zastupitelé jsou ale proti. „Minulé zastupitelstvo prodalo byty s třetí osobou a zažila jsem, kdy nájemníci v domě – hlavně důchodci – to velmi těžce nesli, přímo se hroutili,“ říká zastupitelka Jeseníku Soňa Fišerová. „Zákon o obcích říká jednoznačně, že musíme s veřejným majetkem nakládat efektivně,“ argumentuje místostarosta Petr Procházka.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Přestože se zastupitelé na přesném postupu zatím nedohodli, s prodejem bytů chtějí začít na podzim. Město plánuje, že získá zhruba padesát milionů korun. Tyto peníze použije na vybudování aquaparku. Nové wellness centrum má stát na místě současného koupaliště. Město už oslovilo dvě firmy, které mají do poloviny července vytvořit studie centra. Zabývat se budou jeho polohou, obsahem i parametry. Jeseničtí pak vyberou tu nejlepší nebo nechají vytvořit kompilát. Důležitá bude také cena. „Máme zhruba strop kolem dvou set milionů korun bez DPH,“ uvedla starostka Jeseníku Marie Fomiczewová.

Výstavbu wellness centra řeší město už řadu let. Původní projekt za zhruba tři sta milionů korun zastavili zastupitelé v polovině letošního dubna. Důvodem byla právě cena. Aquapark by se přitom pro region měl stát významnou stavbou.

Jesenická radnice
Zdroj: ČT24