Firmy opraví silnice letos, kraj zaplatí až za dva roky

Praha – Středočeský kraj našel poměrně neobvyklý způsob, jak financovat opravy poničených silnic na svém území. Protože teď kraj peníze na svém účtu nemá, tak se dohodl se stavebními firmami na prodloužení splatnosti faktur. Stavební firmy tedy mohou opravit silnice za půl miliardy korun, zaplaceno ale dostanou až za 24 měsíců. Opozice však tento postup kritizuje, jde prý o skryté úvěrování, které kraj čím dál víc zadlužuje.

Podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD) řeší stavební firmy nedostatek zakázek a hrozbu propouštění, proto jsou ochotné se domluvit na těchto podmínkách. Kraj zase dostal na opravu poničených silnic v loňském roce 130 milionů korun od státu, tento zdroj ale letos vyschne. V havarijním stavu je přitom stále více úseků na středočeských komunikacích. 

Rathův předchůdce Petr Bendl (ODS) ovšem upozorňuje, že bude půl miliardy pro změnu chybět v rozpočtu na příští roky: „Kraj začíná brát peníze z budoucnosti, začíná utrácet peníze, které ještě nevydělal. Zadlužování se tak jen a jen prohlubuje,“ kritizuje bývalý hejtman. Podle něj to ale Ratha nezajímá, protože se v příštím roce konají volby.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Bendl také upozorňuje, že když vedení kraje po volbách v roce 2008 opouštěla ODS, tak leželo na účtu 1,6 miliardy korun, za loňský rok ovšem zůstal v rozpočtu přebytek pouze sedm milionů. David Rath to ovšem považuje za úspěch, vláda totiž krajům zkrátila rozpočet: „Na rozdíl od doby, kdy tady byla ODS, tak nám vláda krátí naše příjmy, čili jsme zhruba na úrovni 97 % toho, co měli naši předchůdci,“ podotkl středočeský hejtman.