Vznikne u Dobrušky poldr, nebo přehrada?

Hradec Králové - Povodí Labe stále neopustilo plán postavit přehradu na řece Dědině v Mělčanech u Dobrušky. Tomu fandí i starostové okolních obcí, proti jsou ale ekologové a úřady, přesněji ministerstvo životního prostředí. Povodí už sice pracuje na náhradní variantě, ale přesto se snaží ministerské úředníky přesvědčit, že nejlepším řešením je právě přehrada.

Přehradu, nebo takzvaný suchý poldr, tedy nádrž, která se naplní jenom v případě velké vody? Zatímco Povodí Labe preferuje první variantu, ochranáři druhou. „Tento tok trpí povodněmi a na druhé straně suchem, proto bychom chtěli, aby byla v tomto povodí plnohodnotná vodohospodářská nádrž,“ uvádí mluvčí Povodí Labe Václav Jirásek. „Vody je málo a v budoucnu by se proto z této přehrady mohla odebírat i pitná voda,“ dodává starosta Dobrušky Petr Tojnar. „Přehrada je nejméně šťastné řešení. Existují varianty, které jsou vhodné jak pro člověka, tak i pro přírodu a řeší problematiku vody v krajině plošně,“ oponuje záměru David Číp z Českého svazu ochránců přírody JARO Jaroměř. 

O protipovodňové ochraně obcí na Dědině se mluví už od roku 1998, kdy rozvodněná řeka způsobila škody za miliardu osm set tisíc korun. Přehrada potřebná povolení nezískala, a tak se Povodí Labe pustilo do příprav výstavby poldru. Mezitím se Mělčany staly součástí seznamu evropsky významných lokalit, což znamená, že i stavba poldru potřebuje nová povolení. Povodí se proto znovu ptá ministerstva životního prostředí, zda je nějaká šance na výstavbu přehrady. „V tuto chvíli nechci sdělovat definitivní pozici ministerstva. Já jsem si vyslechl názory a vyžádám si také názory druhé strany. Ve věci se pokusíme hledat nějaké řešení,“ uvádí ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Jaká stavba u Mělčin nakonec vznikne, v tom chce mít Povodí Labe jasno nejpozději v roce 2013. Práce by pak zahájilo v průběhu roku 2014.