Je KV aréna majetkem města? Ve hře je miliarda

Karlovy Vary – Karlovarská radnice podala žalobu na stavební firmy, které vybudovaly multifunkční KV arénu. Podle náměstka primátorky Jiřího Kotka (Alt.) byla stavba arény od počátku v rozporu se zákonem, podle právního zástupce města se tím pádem hala nikdy nestala majetkem Varů. Vedení chce proto zpět miliardu, kterou do stavby město investovalo, aréna by se pak stala majetkem firem. Nečekaný požadavek překvapil nejen stavební firmy, ale i opoziční zastupitele.

Náměstek Jiří Kotek vysvětluje, že předmětem žaloby je určení vlastnického práva k aréně. Soud by měl jinými slovy určit, komu aréna patří. Pokud by podle Kotka soud rozhodl, že hala nepatří městu, ale stavebním firmám, tak by měly Varům vrátit investovanou miliardu. Žaloba byla ke krajskému soudu v Plzni doručena 23. května a podle samosoudce Davida Bokra soud teprve řeší podmínky řízení, důvodností žaloby se ještě nezabýval. 

Na stavbě se podílely firmy Syner, Baustav a Metrostav a informacemi o žalobě jsou překvapeny. „Doposud jsme se s takovým druhem žaloby nesetkali, a proto si necháváme zpracovat právní stanovisko. Podle všech indícií to není nápad vedení města Karlovy Vary,“ uvedl mluvčí Syneru Ondřej Paclt. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Podle zjištění ČT podal žalobu sám Kotík bez vědomí Rady města, to zatím radní nechtěli komentovat. Opozice ale chování Kotíka kritizuje, podle zastupitele Richarda Ullische (ČSSD) jde o skandální chování, kdy prý náměstek Kotík podává absolutně chaoticky žaloby na městský majetek. Sám náměstek si ale za svým rozhodnutím stojí, je prý jeho povinností poukázat, že bylo dění kolem výstavby arény nezákonné, což prý potvrdil i antimonopolní úřad, když městu udělil pokutu za nestandardní výběr stavebních firem.

Výběr stavebních firem pro KV arénu provázela dnes už legendární „karlovarská losovačka“ - dvouapůlminutový snímek na serveru youtube.com dokazuje, že organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek sekund, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji. Losující to komentoval tak, že jsou lístky slepené, a nemůže je proto v osudí oddělit. Všemu přihlížela notářka, kterou mužovo počínání rozesmálo.

Kvůli výběru firem město potrestal antimonopolní úřad půlmilionou pokutou, když výběr uchazečů označil za netransparentní. ÚOHS udělil Varům jednu z nejvyšších pokut za zadávání veřejných zakázek, později její výši potvrdil i Nejvyšší správní soud.

Karlovarská losovačka
Zdroj: ČT24