Hradec získal menší dotace kvůli chybám firmy

Hradec Králové - Hradec Králové řeší problémy s projekty na zateplení škol. Některé parametry jsou v nich jiné, než je skutečnost. Kvůli tomu také město získalo menší dotaci, než mohlo, tedy 24 milionů. Firma Tenderservis, která projekty a žádosti o dotaci připravila, odvedla podle nového vedení radnice méně práce, než podle zakázky měla, přesto dostala zaplaceno o dva miliony víc. Radnice projekty opravila se souhlasem ministerstva životního prostředí, aby nepřišla o dotace.

Hradec zatepluje dvě základní školy vybrané z osmnácti žádostí o dotace a projekty připravila firma Tenderservis z Pardubic. Parametry budov v projektech ale podle radnice neodpovídají skutečnosti. „Zjistili jsme rozdíly ve vlastní výměře oken, některých vstupních prostor a některých zasklených částí zejména u tělocvičen,“ potvrdil Ondřej Votroubek z hradeckého magistrátu.

Dotace mohla být vyšší

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

V projektech jsou výměry menší než ve skutečnosti, což stavbu ztěžuje. Radnice tvrdí, že nebýt chyb nebo úmyslu, mohla být dotace vyšší. Tenderservis má místo projektů na 18 škol, jak znělo zadání zakázky, jen 10 projektů. Přesto dodavatel dostal k původní ceně 16 milionů 200 tisíc nečekaně přidáno přes dva miliony 200 tisíc korun. „Navýšení bylo za dodatečně udělané práce, které nebyly ve smlouvě,“ hájí se Vladimír Šplíchal z Tenderservisu.

Magistrát bude firmu Tenderservis žádat o vrácení stovek tisíc korun. „Díky chybám v projektové dokumentaci město Hradec Králové dostalo méně peněz, než mohlo dostat,“ domnívá se Ondřej Votroubek, nicméně připustil, že kdyby zakázku Tenderservisu začal zkoumat antimonopolní úřad, mohlo by mít město další problémy.