Blatenští čápi pomáhají přežít české čapí populaci

Blatná (Strakonicko) – Začalo kroužkování čápů. Jedním z prvních míst, kam ornitologové zamířili, je lihovar v Blatné na Strakonicku. Blatenské hnízdo je pro odborníky unikátní. Čápi v něm přečkávají zimu a na jaře mají mláďata dřív než ti, kteří se vracejí z teplého afrického jihu. Stálí ptačí obyvatelé Blatné jsou důležití pro celou čapí populaci. Další ptáci se často do Česka nevracejí. Ornitologové se nyní snaží zjistit, jestli bude letošní rok stejně kritický jako ten loňský.

Čápi ve svém hnízdě v Blatné hospodaří už od roku 2006. Přežili i rekordní mrazy, letos až 27 stupňů pod nulou. Podle ornitologů je to tím, že samec zřejmě pochází z umělého chovu. „Ztratil původní tahový instinkt. Zajímavé je, že mláďata odlétají,“ upozornil ornitolog Stanislav Chvapil.

Přežít drsné severské podmínky, které v Blatné občas panují, dokázali čápi i díky pomoci místních lidí. „Pracovníci Blatenské ryby jim dávají odpady z výroby zpracování ryb,“ přiblížil správce areálu lihovaru, kde čápi pobývají, Stanislav Chvapil.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Ačkoli blatenští čápi setrvávají ve svém hnízdě už pět let a každoročně přivedou na svět několik mláďat, celkem česká čapí populace výrazně slábne. Loňský rok byl podle ornitologů velmi špatný. Z 1 200 hnízd, která v Česku jsou, zůstala polovina neobsazená. „Mnohá hnízda nebyla vůbec obsazena nebo obsazena a bez mláďat,“ doplnil Stanislav Chvapil.

Čapí pár hnízdí v Blatné nepřetržitě pět let
Zdroj: ČT24