Manažeři Českomoravské družstevní spořitelny stojí opět před soudem

Ostrava - Bývalé vedení zkrachovalé Českomoravské družstevní spořitelny stanulo opět před soudem. Obžaloba viní šestici manažerů ze zneužívání informací v obchodním styku. Proces se táhne už od roku 2002, ani po dvanácti letech od krachu spořitelny ale soudci Krajského soudu v Ostravě nemají jasno. Teď o osudu obžalovaných v čele s Petrem Bezručem rozhodují znovu. Hrozí jim až dvanáctileté tresty. Pokud už nedojde k žádným průtahům, soud vynese nad obžalovanými rozsudek v pátek 10. června.

Čtrnáct tisíc lidí přišlo o všechny své úspory, když v roce 1999 Českomoravská družstevní spořitelna zkrachovala. O tři roky později se ukázalo, že bankrot má své viníky – šest manažerů záložny, kteří ji měli nevýhodnými obchody připravit o více než tři sta milionů korun.

V roce 2002 začíná soudní tahanice. Nejprve obžalovaní nebo jejich obhájci k soudu nechodili s odvoláním na nemoci. Soudce tak musel případ několikrát odročit. O pět let později, v březnu roku 2007, konečně padl rozsudek - pro bývalého šéfa kampeličky Petra Bezruče osm let, ostatní pěti- až šestileté tresty. Obžalovaní se odvolali a Vrchní soud v Olomouci rozhodl. V rozsudku je chyba, odsouzení rušíme a případ vracíme do Ostravy.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Proces pak zkomplikovaly další problémy. „Změnilo se obsazení senátu z důvodu úmrtí přísedícího a strany si vyžádaly zopakování dokazování, na to mají ze zákona právo,“ uvedla mluvčí Krajského soudu Ostrava Jana Kozová. Po dvanácti letech tak soud začíná nanovo, obžalovaným opět hrozí dvanáct let vězení. Na otázku, zda bude bojovat za nižší tresty, než padly v roce 2007, odpověděl obhájce jednoho z obžalovaných Vladimír Ježek odvážně: „My budeme bojovat, aby nebyly žádné tresty.“

Soud - archiv
Zdroj: ČT24