Společnost ArcelorMittal investovala miliardu do lepšího ovzduší

Ostrava - O 270 tun méně prachu v ovzduší za rok. Takový výsledek má přinést nové odprašovací zařízení společnosti ArcelorMittal Ostrava. Stálo už téměř miliardu korun. Práci ve firmě kvůli této a dalším investicím nalezne stovka lidí. Odborníci odprášení vítají, výraznější zlepšení ostravského ovzduší ale zřejmě nepřinese. Do modernizace zařízení chce ArcelorMittal investovat i v dalších letech. V nejbližších deseti to bude 10 miliard korun.

České podniky budou muset od příštího roku snížit množství emisí vypouštěných do vzduchu z padesáti na dvacet mikrogramů na metr krychlový. Největší tuzemská ocelářská společnost zařízení na odprášení dokončuje v těchto dnech. „Funguje to na principu pytle nebo pytlíku podobně jako ve vysavači, kdy ta vzdušnina je prosávána tímto látkovým pytlem, na jeho povrchu je zachycován prach, který je oklepáván a čistá vzdušnina potom pokračuje do komínu,“ popisuje funkci nového zařízení manažer projektů odprášení Ivo Psota.

Textilní filtry o celkové velikosti sedmi fotbalových hřišť budou naplno uvedeny do provozu na začátku října. Přestože ArcelorMittal patří k největším znečišťovatelům, odprášení jeho provozu se na kvalitě ovzduší nemusí podle odborníků výrazně projevit. Vliv na něj totiž mají také další zdroje znečištění.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„Bohužel na základě dlouhodobých měření víme, že padesátiprocentní snížení emisí se nikdy neprojeví jako padesátiprocentní snížení imisí v ovzduší, dalšími faktory jsou i lokální zdroje, nejen naše ale i za hranicemi,“ potvrdila Lucie Hellebrandová z oddělení ovzduší Zdravotního ústavu Ostrava.

Nové odprašovací zařízení a další chystané investice společnosti přinesou několik desítek nových pracovních míst. Při jejich obsazování ale firma často naráží na problémy. „Budeme potřebovat odborníky z oblasti ekonomických oborů, hutních oborů, projektového řízení, ale rovněž i administrativní pracovníky, ovšem nedostatečná znalost angličtiny a zkušenosti v angličtině jsou asi největší slabinou absolventů vysokých škol zejména tady v regionu,“ uvedl personální ředitel společnosti ArcelorMittal Ostrava Jan Rafaj.

ArcelorMittal
Zdroj: ČT24