Výpověď z Werichovy vily se zatím odkládá

Praha – O zrušení pronájmu Werichovy vily bude rozhodovat až zářijové zastupitelstvo Prahy 1. Uvedl to starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) s tím, že do té doby má právní kancelář zvážit možná rizika, která by pro městskou část z odstoupení mohla vyplývat. Ve vile sídlí nadace Jana a Medy Mládkových, která měla mít vilu pronajatou na 40 let, zatím ale měla uzavřenu jen smlouvu o smlouvě budoucí.

Praha 1 se o pronájem takzvané Werichovy vily na Kampě snažila několik let, v dubnu 2008 rozhodla, že vilu získá na 40 let Nadace Jana a Medy Mládkových. V budově měl vzniknout kulturní stánek věnovaný odkazu Jiřího Voskovce, Jana Wericha a básníka Vladimíra Holana.  

Městská část s nadací uzavřela pouze smlouvu o smlouvě budoucí, konečný dokument ale podepsán nebyl. Podle Lomeckého kvůli neschopnosti se dohodnout. Starosta minulý týden oznámil, že Praha 1 nájemní smlouvu neuzavře a smlouvu o smlouvě budoucí vypoví. Mecenáška Meda Mládková vidí vinu na straně radnice a proti výpovědi se chce bránit soudně.   

Posudky renomovaných právních kanceláří mají podle starosty posoudit, zda je možné od smlouvy bez rizika sankcí odstoupit. Podle Lomeckého totiž na konci dubna skončil tříletý termín, do kdy měla být konečná smlouva uzavřena. Návrh na výpověď dohody chce Lomecký předložit radě a následně zastupitelstvu. „Pokud se bude jednat o odstoupení, musí to být uděláno orgánem stejné síly, který o pronájmu původně rozhodl,“ poznamenal.   

Praha bude chtít po vypovězení smlouvy památku opravit sama. Práce by podle Lomeckého mohly začít na podzim. Částku na rekonstrukci, která je odhadována na 30 milionů korun, chce získat na grantu od ministerstva kultury.