Kopřivnice chce zakrýt nebezpečnou skládku fólií

Kopřivnice - Kopřivnice nalezla způsob, jak se zbavit problémů se starou skládkou nebezpečných odpadů na okraji města. Studie, kterou si nechala tamní radnice zpracovat, navrhuje utěsnění skládky pomocí hlubokých nepropustných stěn. Na to však město nemá dostatek peněz. Chce proto požádat o dotaci. Aby ji získalo, musí vykoupit více než polovinu plochy skládky od soukromých majitelů. Výsledky studie ekologických zátěží chce už dnes radnice představit veřejnosti. Majitelům okolních pozemků pak vypracuje manuál o možných rizicích skládky.

Nenápadná plocha na okraji Kopřivnice. Stromy okolo jsou ale ve skutečnosti hrází jedné velké vany plné neutralizačních kalů, ropných látek a těžkých kovů. Podle průzkumu sice bezprostřední nebezpečí nehrozí, kvůli plánované výstavbě rodinných domů v okolí ale radnice chce problém definitivně vyřešit. „Deště mohou způsobit uvolňování nebezpečných odpadů a jejich vyplavování mimo tuto lokalitu,“ varuje vedoucí odboru životního prostředí MÚ Kopřivnice Hynek Rulíšek.

Dva metry pod povrchem leží 30 tisíc tun nebezpečných odpadů

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Skládka vznikla přibližně v 60. letech minulého století. Odpad sem vozila jak automobilka Tatra, tak i tehdejší národní výbor. Radnice hledá konkrétního viníka už 20 let. Kvůli tomu, že skládku plnilo více subjektů, jej ale jednoznačně určit nemůže.

Dva metry pod povrchem současného kynologického cvičiště leží přes 30 tisíc tun nebezpečných odpadů. Jejich vytěžení je podle radnice finančně nereálné. Specializovaná firma proto navrhuje aspoň utěsnění skládky. „Po obvodu skládky bude instalována nepropustná podzemní těsnící stěna a shora se ta skládka také zatěsní fólií,“ popisuje Petr Kubizňák ze společnosti Ekomonitor Chrudim. „Počítá se zatím s částkou 40 až 50 milionů. Je to sice vysoká suma, ale na to co, by se mělo udělat, je to suma poměrně slušná,“ myslí si vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.

Vedení města chce získat dotaci z evropských fondů. K tomu však musí nyní vyčlenit více než milion korun, za které vykoupí zhruba polovinu plochy skládky od soukromých majitelů. Na svém příštím zasedání budou zastupitelé schvalovat i podání žádosti o dotaci. Letos k tomu mají podle všeho poslední šanci. „Výzva je vyhlášena do poloviny července, pak bude uzavřena a vyhodnocena,“ potvrdila mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová.