Kontejnery v Mariánských Lázních čistí speciální automobil

Mariánské Lázně – Mariánskolázeňská radnice se rozhodla investovat do boje proti zápachu tlejícího odpadu v okolí popelnic.  Nenápadný, avšak nepříjemný problém řady měst by v lázeňském městě měl propříště řešit speciální upravené vozidlo, které kontejnery během chvilky očistí. Radnice začala takto plošně čistit popelnice jako první v kraji. Za novou službu navíc obyvatelé města nebudou muset nic připlácet.

Příčinou špíny a často nesnesitelného zápachu je hnijící odpad usazující se na stěnách plastových nádob. Mariánské Lázně proto začaly s pravidelným mytím vnitřních částí odpadových nádob, k čemuž si najaly speciálně upravené auto. V jeho útrobách se ukrývají otočné hlavice s mycími tryskami, stěny kontejneru se tak tlakem vody očistí. Dokonalé umytí jednoho kontejneru uvnitř vozu trvá zhruba půl minuty.

„Občané si to pochvalují, protože nemusí se štítit přijít k popelnici. Mariánky jsou městem, které s tím začalo celoplošně mezi prvními,“ dodává Javůrek. Plošné čistění odpadových kontejnerů a popelnic chtějí Mariánské Lázně opakovat každý rok před začátkem léta.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)