Plzeň má své vlastní platidlo: Andělíčky

Plzeň – Západočeská metropole je vůbec prvním statutárním městem v Česku, kde začne platit tzv. lokální dukát – v tomto případě Plzeňští andělíčci. Ražbu dnes zahájila mincovna v Jablonci nad Nisou a plánuje jich vyrobit deset tisíc kusů. Mince jsou odlity z tzv. nordického zlata neboli měděné slitiny a jejich platnost skončí na konci příštího roku.

V případě lokálního dukátu Česká národní banka stanoví, že nesmí mít stejnou hodnotu ani název jako platná měna. Právě z toho důvodu mají mince hodnotu 40 andělíčků, protože to není nominální hodnota žádné české mince, vysvětluje Kristina Štěpánová z plzeňského magistrátu. 

Autorka návrhu Irena Hradecká popisuje, že má mince z jedné strany znak města a na druhé je pak hlava plzeňského andělíčka. Ten totiž patří k dlouholetým symbolům západočeské metropole. Jeho originál je na mříži Bartolomějského kostela a lidé si ho chodí pohladit pro štěstí. 

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Zlatavá mince o průměru 30 milimetrů stojí čtyřicet korun. „Tyto mince začneme prodávat o tomto víkendu ve stánku, ale jinak budou k dostání v informačním centru,“ uvedla náměstkyně primátora Eva Herinková (ČSSD). Andělíčky bude možné i platit ve vybraných provozovnách, radnice ale počítá s tím, že se z mincí stane spíše sběratelská rarita a suvenýr.