Strakonice staví školu, jiné ale kraj ve městě slučuje

České Budějovice – Ve Strakonicích se znovu rozhořel spor o novou školu. Ta je těsně před dokončením a radnice už za ni zaplatila tři sta padesát milionů korun. Opozice tvrdí, že to jsou vyhozené peníze a další zbytečné zadlužení města. Kraj totiž ve Strakonicích právě slučuje dvě jiné školy, jednu z budov zřejmě uvolní a právě do ní by se mohli žáci nastěhovat. Vedení města se prý ale o propojení krajských škol včas nedozvědělo a zastavit rozjetou výstavbu prý už není možné.

Práce na budoucí škole finišují. Radnice si na výstavbu vzala dvousetmilionový úvěr. Investici starosta hájí. „My jsme základní školu začali stavět v době, kdy jsme museli řešit situaci s narůstajícím počtem dětí,“ hájí projekt starosta Strakonic Pavel Vondrys.  

Odpůrci projektu považovali úvěr od začátku za hazard. Tak drahou školu město podle nich nepotřebovalo. „Použití úvěru je pro město likvidační,“ upozorňuje bývalá zastupitelka Strakonic Hana Roudnická. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Do sporu teď nepřímo zasáhl také kraj. Rozhodl, že sloučí dvě místní střední školy. Fungovat budou na jedné adrese, některé školní budovy pak nabídne k prodeji. „Některé budovy se po sloučení škol uvolní. Nebude to však dříve než za čtyři roky,“ naznačuje mluvčí jihočeského krajského úřadu Kateřina Koželuhová.  

Podle krajského radního Karla Vlasáka budovy může získat radnice. Novou velkou školu proto nemusela stavět a mohla tak ušetřit. „Kdyby radnice lépe komunikovala s krajem, tak se nemusela stavba nové školy vůbec realizovat,“ upozorňuje radní Jihočeského kraje Karel Vlasák.

Podle strakonických radních jde o ránu pod pás. O sloučení škol se dozvěděli na poslední chvíli. Kroky kraje považují za nesystémové, situaci označují za chaotickou. „První informaci o sloučení jsme dostali až jedenáctého května,“ říká Pavel Vondrys. „Město Strakonice bylo z rozhodovacího procesu vyloučeno,“ dodává místostarostka Strakonic Ivana Říhová. „Slučování není správná cesta. Chtěl bych apelovat na vedení kraje, aby ještě jednou všechno zvážilo,“ uzavírá ředitel Střední průmyslové školy Petr Wágner.  

Krajští zastupitelé sloučili na jihu Čech deset středních škol. Na mzdových a provozních nákladech tak chtějí ušetřit čtyřiadvacet milionů korun. Dvanáct milionů hodlají získat z prodeje některých budov. S přihlédnutím k celkové situaci se rozhodlo vedení Strakonic, že výstavbu školy nezastaví. Řada tříd je již téměř hotová a žáci 1. stupně by do ní měli nastoupit na podzim. Strakonická radnice chce navíc zpochybnit krajské hlasování o slučování škol, které prý proběhlo v rozporu s jednacím řádem a je tak neplatné. Kraj však toto obvinění rezolutně odmítá. Proti slučování škol v jižních Čechách přichází řada negativních reakcí. Učitelé i žáci vyzývají vedení kraje, aby od slučování škol upustilo.