V Novém Bydžově se po dešti zřítila část činžovního domu

Nový Bydžov - V Novém Bydžově na Hradecku se ve středu kvůli silnému dešti zřítila část činžovního domu. Nikdo naštěstí nebyl zraněn, podle statika se ale bude muset poškozená polovina pravděpodobně strhnout. Voda z přívalového deště také zatopila sklep bydžovské nemocnice a sklepy řady dalších domů ve městě. Bouře způsobila škody i na Náchodsku a Trutnovsku.

Polovina 140 let starého činžovního domu se zřítila v ulici Československé armády. Do dvorního traktu se zhroutilo vnitřní schodiště a část zdiva, první patro tak zůstalo odříznuté. V době nehody byl naštěstí uvnitř domu jen jeden člověk a pes, které hasiči evakuovali pomocí žebříku. Celkem jsou na této adrese k trvalému pobytu hlášeni tři lidé, zatím se ale nikdo na radnici neobrátil se žádostí o náhradní ubytování.

Stav domu, který je v soukromém vlastnictví, už posoudil statik, který prý téměř určitě nařídí poškozenou polovinu domu sbourat. Vstup do domu i na dvůr se sutinami je podle něj nebezpečný. Dům stojí na jedné z hlavních ulic města, která vede z Masarykova náměstí směrem na Prahu. Jeho majitelé jsou místní, kteří ale žijí v hlavním městě - o nehodě už byli informováni. Ti teď budou muset ze svého zaplatit posudek statika i demolici objektu.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

V celém hradeckém kraji hasiči kvůli bouřce a silnému dešti vyjížděli k téměř 30 událostem. Nejvíce práce měli právě v Novém Bydžově, kde čerpali vodu ze sklepů, kotelen a garáží. V Adršpachu nevydržela vzrostlá lípa nápor větru a spadla na dvě zaparkovaná vozidla. V Hradci Králové v ulici Bratří Štefanů vzrostlý strom spadl na garáž.

Na několika místech ve městě hasiči odstraňovali popadané větve a spadlé stromy. V Úpici na Trutnovsku zajišťovali část plechové střechy, kterou poškodil silný vítr. Poryv větru také zničil komín, který museli hasiči rozebrat.

Poničený dům v Novém Bydžově
Zdroj: ČT24