Muže při tankování LPG těžce zranil výbuch

Líbeznice - Výbuch plynu na čerpací stanici v Líbeznicích na Mělnicku dnes ráno těžce zranil muže, jenž tankoval LPG. Má popálený obličej. Další dva lidé byli zraněni lehce. Podle všeho za výbuch mohla nedbalost. Je možné, že někdo z trojice kouřil. Pro muže letěl vrtulník, nakonec ale nebyl potřeba. Do popáleninového centra na pražských Vinohradech byl převezen sanitkou.

Neštěstí se stalo před sedmou hodinou ráno. Při přečerpávání LPG do nákladního automobilu Iveco uniklo malé množství, které pak vybuchlo.

Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů z Mělníka, Neratovic a Mladé Boleslavi. Když přijely na místo, stojan čerpací stanice už nehořel, jen se z něj valil hustý dým. Hasiči uzavřeli tlakové nádrže plynu. Při měření plynu v okolí žádný únik nezjistili.

Mohla za výbuch cigareta, nebo statická elektřina?

Policie prověřuje, zda došlo k závadě na čerpací pistoli nebo autě, do kterého bylo čerpáno. Údajně šlo o vozidlo na opravu asfaltových povrchů. Podle mluvčí hasičů je také možné, že si jeden z mužů zapálil. „Muži si šli cigarety na čerpací stanici kupovat, na zemi u stojanu byly odhozené nedopalky. Že kouřil, musí ale prokázat průmyslová kamera,“ uvedla. Podle ní ale mohla výbuch způsobit i statická elektřina; pokud měl muž nevhodné vodivé oblečení, jako je například silonová bunda, pak stačí sáhnout na čerpací pistoli a dojde k výbuchu.