Bukovany možná budou vracet část dotace za byty pro seniory

Bukovany (Sokolovsko) - Malá obec na Sokolovsku bude možná muset vrátit část devítimilionové dotace, kterou získala v roce 2009 na přestavbu nevyužívané mateřské školy, na byty pro seniory. Podle kontroly z ministerstva financí, byla plná výše dotace vázána na podmínku, aby v době kolaudace byly všechny byty obsazené, což se nestalo.

Podle starosty Bukovan Miroslava Stropka (nez.) bylo obsadit všechny byty od schválení dotace do dokončení přestavby větším problémem, než čekal. Nyní, kdy vesnici hrozí vrácení dotace, není zřizování dalších bytů pro seniory na pořadu dne. Někteří senioři dlouho váhali. Všechny byty se nakonec podařilo obsadit až rok po dokončení.

I nyní je o byty pro seniory takový zájem, že musela radnice zřídit pořadník. Platební příkaz od finančního úřadu obdržela radnice již v lednu. Odvolání podala obratem a od té doby stále čeká na konečný verdikt.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

„Konkrétní částky samozřejmě na základě mlčenlivosti zmínit nemohu. Co mohu uvést je, že tam probíhalo řízení a to je nyní ukončeno,“ sděluje po telefonu pracovnice Generálního finančního ředitelství ČR Jaroslava Musilová.

Podle starosty Bukovan musí vesnice vracet, včetně penále, kolem dvou a půl milionu korun. Pro dvanáctimilionový rozpočet obce by to byl dost zásadní škrt.

Nájemnice jedoho z bytů
Zdroj: ČT24