Místostarosta Chrudimi chtěl přeplatit vítěznou firmu, pak se omluvil

Chrudim – Kuriózním způsobem se snažil chrudimský místostarosta Roman Málek (KDU-ČSL) zablokovat jednání městské rady o pronájmu sloupů veřejného osvětlení k reklamním účelům. Nabídku soukromé firmy se totiž pokusil sám přeplatit. Málek tvrdí, že tím chtěl pro město získat výhodnější podmínky, nakonec ale svoji nabídku stáhl. Opozice ho obvinila ze střetu zájmů a výhrady mají i koaliční partneři. Málek dnes rozeslal veřejnou tiskovou omluvu.

Místostarosta se hájí tím, že chtěl jednání o pronájmu oddálit, aby se podařilo pro město vyjednat vyšší cenu: „To, co jsem udělal, byla sice chyba, ale ve výsledku pro město finančně prospěšná. Zvolil jsem takový postup, protože jsem byl zbrklý a měl jsem na to málo času,“ vysvětloval Málek novinářům. Odmítl, že by chtěl pro sebe získat nějaký prospěch. „Kdybych to chtěl provozovat, přece bych nedával žádost svým jménem,“ dodal místostarosta. 

Málek se zřejmě jen těsně vyhnul trestnímu stíhání, pokud by totiž svůj návrh nestáhl a městská rada o něm začala jednat, tak by se pravděpodobně dopustil střetu zájmů. Navíc mohl zneužít informace, protože zjistil cenu, kterou soukromá firma nabídla a potom ji navýšil. 

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Firma nabídla 3 000 korun, Málek pak 3 125

Sloupy veřejného osvětlení má dlouhodobě pronajaté firma Hostalek-Werbung, radní v Chrudimi teď měli jednat o dodatku na prodloužení nájmu. Roman Málek tvrdí, že nakonec svým krokem skutečně dosáhl pro město výhodnější ceny. Nájemné se prý např. u cedule o ploše 0,7 metru čtverečního zvýšilo z tisíce korun na trojnásobek, roční nájemné tak bude nejméně 300 tisíc korun. Jenomže zvýšení ceny na 3 000 korun nabídla sama firma ještě před jeho nabídkou, Málek se ji pak snažil přeplatit částkou 3 125 korun za ceduli. Zakázku nakonec na pět let získala právě firma Hostalek-Werbung.  

Kromě kritiky ze strany opozice vyvolal Málkův krok také výhrady u koaličních partnerů. „Je to nešťastná záležitost, která vrhla špatné světlo na celou koalici. Jako rada města jsme mu celou záležitost vytkli a on slíbil, že se veřejným prohlášením radním omluví,“ uvedl starosta Petr Řezníček. O Málkově odvolání prý ale vedení města neuvažuje.    

A místostarosta dnes skutečně veřejnou omluvu rozeslal: „Vážení kolegové radní, v souvislosti s aférou reklamních ploch na veřejném osvětlení se Vám omlouvám za moje nevhodné vyjádření, které zaznělo v některých médiích v souvislosti se skutečností, že jsem nevěřil v pozastavení materiálů v radě města.“