Krumlov zažil protipožární konferenci i cvičný oheň na zámku

Český Krumlov – V Českém Krumlově dnes skončilo dvoudenní setkání odborníků, kteří řešili, jak nejlépe předejít požárům kulturních a historických památek. Mezi desítkami hostů z Česka i zahraničí nechyběli zástupci hasičů, profesní komory požární ochrany a Národního památkového ústavu. Své zkušenosti se zabezpečením objektů prezentovali i prezidenti požárních komor osmi evropských zemí. „Hlavním cílem akce je výměna názorů a zkušeností se zabezpečením hmotného kulturního dědictví tak, aby se pravděpodobnost vzniku podobných neštěstí snížila na minimum,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Lenka Křížová.

Účastníci konference především usilovali především o to, aby se povedlo kulturní a historické památky vkusně a stylově zabezpečit protipožárním vybavením. „Ochrana kulturního dědictví patří ke kultuře národa,“ řekl generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Miroslav Štěpán. Podle prvních výsledků auditu na tom ale nejsme zase tak špatně, protipožární zabezpečení českých památek je prý na vysoké úrovni. 

Dopolende vypukl cvičný požár v mincovně

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Dnes dopoledne vyvrcholil pátý ročník konference simulovaným požárem mincovny na českokrumlovském zámku. Oheň vypukl v devět hodin ráno a plameny měly podle hlášení ohrožovat i vzácné depozitáře. Hasiči dorazili na místo cvičného požáru osm minut od jeho nahlášení. „Takovýto objekt je náročný hlavně na stěhování drahého materiálu,“ podotkl velitel zásahu Karel Malák. 

Hasiči si také vyzkoušeli, jestli mohou k hašení zámku použít vodu z blízkého potoka a jak dlouho trvá přepojení na náhradní zdroj. Cisterna totiž obsahuje jen asi čtyři tisíce litrů vody, což by stačilo asi na deset minut hašení. Podobná cvičení probíhají v zámku pravidelně, i když tu minimálně za posledních 300 let žádný požár nevypukl.   

Požáry historických budov nejsou v Česku zase tak výjimečné, v posledních pěti letech vypukl oheň na 18 hradech a v dalších 54 historických budovách. Jeden z nejničivějších požárů zasáhl v roce 2005 sýpku a depozitáře na hradě Pernštejn, škoda se tehdy vyšplhala na 48 milionů korun.