Na Milevsku budou jezdit autobusy na zavolání

Milevsko – Cestující z Milevska budou první, kteří využijí novinku v systému regionální hromadné dopravy – autobusy na zavolání. Spoje vyjedou pouze tehdy, pokud si je lidé dopředu telefonicky nebo osobně objednají nejpozději půl hodiny před cestou. Jihočeský kraj tak chce ušetřit miliony korun a zajistit flexibilnější způsob cestování. Pokud testovací fáze vyjde, od nového roku budou podobné vozy jezdit i v okolí Českého Krumlova a na Dačicku.

Podle nového jízdního řádu by se na trasu Milevsko – Přeštěnice – Chyšky měl třikrát denně vydat malý osmimístný autobus. Nejdřív si ale budou muset cestující každou linku u dispečera nebo řidiče s předstihem objednat, jinak nevyjede. Telefonní číslo, na kterém budou dopravci přijímat objednávky, sice bude placené, objednávka u řidiče však bude samozřejmě zdarma.

Mikrobusy na zavolání podle milevského starosty Zdeňka Herouta způsobí revoluční změnu v dopravě. V prvních týdnech provozu se tak drobné problémy očekávají. „Trochu lidem zkomplikujeme život,“ přiznává starosta.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Úspora minimálně půl milionu korun

Dopravci slibují, že tento pilotní projekt usnadní cestování a přizpůsobí se potřebám cestujících. Řidiči dokonce mohou ve výjimečných případech zajíždět až k domům cestujících. „Můžeme přinést přátelštější formu dopravy,“ věří náměstek jihočeského hejtmana Martin Kuba.

Kraj zatím přesné vyúčtování úspor nemá. První odhady ale dokazují, že jen v oblasti kolem Milevska by se mělo za půl roku uspořit minimálně půl milionu korun. Dopravní obslužnost se prý zefektivní především díky tomu, že po jihočeských silnicích už nebudou jezdit poloprázdné autobusy.

  • Mikrobus na zavolání autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2628/262702.jpg
  • Mikrobus na zavolání autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2628/262703.jpg